Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Εξαήμερη εργασία: Πόσοι εργοδότες έκαναν αίτηση, αλλά κόπηκαν – Τα αριθμητικά στοιχεία

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

1.671 παραρτήματα 690 επιχειρήσεων έκαναν αίτηση για την εφαρμογή στην επιχείρησή τους της 6ήμερης εργασίας ή έκτακτης βάρδιας, όμως, μόνο τα 291 παραρτήματα πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, πολλοί εργοδότες έκαναν αίτηση για εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις ενώ μάλιστα υπήρχαν και πολλοί εργοδότες που εφάρμοσαν το μέτρο χωρίς να είναι νόμιμο και θα υποστούν αυστηρές κυρώσεις.

Στο χρονικό διάστημα έως τις 15 Ιουλίου το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τα παρακάτω δεδομένα.

• ​Σύνολο εργοδοτών στη χώρα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας: 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα.

•​ Αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά: 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.

•​ Από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλ. συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες, ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.

•​ Στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζομένους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Νέος γύρος αναδρομικών – Ποιοι και πότε θα λάβουν από €2.500 ως €5.000

ΟΕΕ σε Χατζηδάκη: Αναγκαία η νομοθέτηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος για τις φορολογικές δηλώσεις

Καϊτεζίδης(ΠΕΔ-ΚΜ): Όλοι οι δήμοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση – Κρούω των κώδωνα του κινδύνου