Ενοχλημένη φαίνεται πως είναι η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών με την κυβερνητική απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και της κατάργησης του υποκατώτατου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είχε συναινέσει σε μία πολύ μικρότερη αύξηση από αυτή που τελικά ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και η έξοδος στις αγορές θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των θεσμών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group σήμερα το απόγευμα, αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, καθώς η 2η μεταμνημονιακή Έκθεση θα «περάσει» από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται ωστόσο σήμερα να δώσει εξηγήσεις για το εάν η αύξηση του 11% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, συμβαδίζει με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις τς χώρας. Ενδεικτική είναι, άλλωστε και η θέση που πήρε επισήμως επί του θέματος ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν, τονίζοντας ότι για να είναι βιώσιμες οι αυξήσεις μισθών, θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με την παραγωγικότητα.

Αλλά και ο Κλάους Ρέγκλινγκ μπορεί να είπε χθες πως η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο «όσο τηρεί τις μεταρρυθμίσεις», προειδοποίησε ωστόσο ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας κατέγραψαν καθυστερήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερώσει επίσης σήμερα τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της έκδοσης πενταετών ομολόγων και τις προσπάθειες επανόδου του ελληνικού δημοσίου στις αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Και επίσημα σε ΦΕΚ ο κατώτατος των 650 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιω. Κουζής: Θετικό μέτρο η αύξηση του κατώτατου μισθού αν δεν εξουδετερωθεί από την αύξηση του αφορολόγητου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντιδράσεις εκπροσώπων εργοδοτών για την αύξηση του κατώτατου μισθού – Τι ζητάει η ΓΣΕΕ