Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε  ελαφρώς τον Ιούλιο στο 5,3% χάρη στην πτώση των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat).

Ωστόσο, παρά τη μικρή πτώση αυτόν τον μήνα από 5,5% τον Ιούνιο, οι πιέσεις συνεχίζονται, με το κόστος των τροφίμων και των ποτών να παραμένει πεισματικά υψηλό, πλήττοντας το πορτοφόλι των ευρωπαίων καταναλωτών και ενισχύοντας τα πρώτα επιχειρήματα υπέρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων.

1

Σημειώνεται ότι η πτώση του συνολικού πληθωρισμού ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση στο 3,4% από 2,8% τον Ιούνιο. Ωστόσο, ήταν χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η χώρα είχε την πέμπτη καλύτερη επίδοση.

Άνοδος 0,3% του ΑΕΠ

Παράλληλα, η οικονομία της ευρωζώνης επέστρεψε στην ανάπτυξη.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (AΕΠ) του Β’ τριμήνου σημείωσε άνοδο 0,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες μετά τη συρρίκνωση και τη στασιμότητα τις δύο προηγούμενες περιόδους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα.

Έρευνα του Bloomberg έκανε λόγο για αύξηση 0,2%.

Στασιμότητα για τη γερμανική οικονομία το β’ τρίμηνο

Χωρίς τριμηνιαία αλλαγή στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, παρέμεινε η γερμανική οικονομία το β’  τρίμηνο του 2023,ανέφερε σήμερα Παρασκευή η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές είχε προβλέψει ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση.

Oπως σημειώνει το Bloomberg, η Γερμανία βγήκε από τη χειμερινή ύφεση το β’ τρίμηνο, αλλά με πολλά ερωτηματικά ως προς την κατάσταση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το ποσοστό για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε -0,1% από -0,3%.

Θετικά μηνύματα στην Γαλλία

Θετική έκπληξη αποτέλεσε η οικονομία της Γαλλίας, η οποία αναπτύχθηκε σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το β’ τρίμηνο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με στήριξη από την άνοδο των εξαγωγών, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο δεύτερο μεγαλύτερο μέλος του νομισματικού μπλοκ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, μετά την αύξηση κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg υπολόγιζαν επέκταση της τάξης του 0,1%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσίασε την Πέμπτη μια εικόνα επιδείνωσης στην ευρωζώνη τους επόμενους μήνες.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιταλίας

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο, σηματοδοτώντας πώς η αύξηση των επιτοκίων και η αδυναμία στις ξένες αγορές επηρεάζουν την παραγωγή.

Το ΑΕΠ  υποχώρησε κατά 0,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Η αρμόδια στατιστική υπηρεσία απέδωσε την πτώση στη μείωση της εγχώριας ζήτησης.

Παράλληλα, οι καθαρές εξαγωγές απέτυχαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη, ενώ η βιομηχανία και η γεωργία επλήγησαν ιδιαίτερα.

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν πώς η δραστηριότητα στην Ιταλία αρχίζει να υποφέρει από την αύξηση των επιτοκίων και την ανάκληση της δημοσιονομικής στήριξης:

Σημειώνεσαι ότι το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ «πλησιάζει στον στόχο» ο πληθωρισμός να επανέλθει στο επίπεδο περί το 2%

Νέο μοντέλο για την απασχόληση συνταξιούχων με κλιμακωτή παρακράτηση στο εισόδημα

Διορία 24 ωρών στους μεγάλους οφειλέτες – Ποιοι θα δουν το όνομά τους στα «μανταλάκια» της ΑΑΔΕ