Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για δεύτερο μήνα σερί

Ρόμπερτ Χάμπεκ

Ρόμπερτ Χάμπεκ

Πτωτικές τάσεις εμφάνισε για δεύτερο μήνα η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης, ενώ δεν φαίνεται να δίνει ενδείξεις ανάκαμψης για το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης των υπευθύνων παραγγελιών των επιχειρήσεων (Purchasing Managers’ Index) PMI που καταρτίζει η S&P Global για την HCOB, ενισχύθηκε οριακά στο 49,7 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται ότι το επίπεδο του 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και συρρίκνωσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μέτρηση φαίνεται να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι η οικονομία έχει περάσει σε κατάσταση στασιμότητας, μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα του έτους.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στην Γερμανία, της οποίας η βιομηχανική παραγωγή έχει δεχθεί πλήγμα από το αυξημένο κόστος της ενέργεια και τη μειωμένη ζήτηση στην Κίνα.

Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης, η ξαφνική ανάκαμψη του Αυγούστου που καταγράφηκε λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, είχε δημιουργήσεις κάποιες προσδοκίες που τελικά διαψεύστηκαν.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία συρρικνώθηκε ξανά τον Οκτώβριο στο 48,4 από το 47,5 του Σεπτεμβρίου.

Στη Γαλλία, ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών υποχώρησε στο 48,3 από το 49,6, καταγράφοντας συρρίκνωση με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών.

Η μέτρηση των νέων εξαγωγικών δραστηριοτήτων – που περιλαμβάνει το εμπόριο μεταξύ των μελών της ευρωζώνης – κινήθηκε επίσης σε περιοχή συρρίκνωσης, ήτοι κάτω του 50.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της HCOB, Σίρους ντε λα Ρούμπια, η ευρωζώνη βρίσκεται σε μια μικρή αποτελμάτωση.

Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν θα δούμε περαιτέρω επιδείνωση ή βελτίωση στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε επίσης: 

Ιταλία: Η τράπεζα «Banca Progetto» σε δικαστική διαχείριση λόγω σύνδεσής της με τη μαφία

Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά τον Νοέμβριο έως 8.500 ευρώ

ΤτΕ: Επιχειρήσεις και νοικοκυριά διακρατούν «πράσινα» ομόλογα που φτάνουν τα €12,4 δισ.