• Οικονομία

    Ευρωζώνη: Σε υψηλό 14μήνου η μεταποίηση τον Μάιο

    • NewsRoom
    IHS Markit: Υποχώρησε στις 57,9 μονάδες τον Ιανουάριο ο PMI μεταποίησης στην Ελλάδα


    Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που καταρτίζει η Hamburg Commercial Bank.

    Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, βελτιώνοντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

    Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, ανήλθε στις 47,3 μονάδες τον Μάιο από τις 45,7 τον Απρίλιο και από τις 47,4 μονάδες της προκαταρκτικής εκτίμησης.

    Ο δείκτης παρέμεινε ωστόσο για 23ο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

    Επίσης, ο δείκτης για την παραγωγή αυξήθηκε από τις 47,3 μονάδες του Απριλίου στο υψηλό 14 μηνών των 49,3, αν και χαμηλότερα από τις 49,6 μονάδες της αρχικής εκτίμησης.

    Μέρος αυτής της βελτίωσης πιθανόν να οφείλεται στην ανάκαμψη του δείκτη νέων παραγγελιών στο υψηλό δύο ετών των 47,3 από τις 44,1 μονάδες.

    «Αυτό θα μπορούσε να είναι το σημείο καμπής για τον τομέα της μεταποίησης. Ο κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα να σταματήσει την πτώση της παραγωγής που συνεχίζεται από τον Απρίλιο του 2023», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

    «Είναι ενθαρρυντικό ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη όσον αφορά τη μελλοντική παραγωγή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022», συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται ότι η πτώση του κόστους παραγωγής επέτρεψε και πάλι στα εργοστάσια να μειώσουν τις τιμές χρέωσης, δίνοντας ενδεχομένως περιθώριο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη.

    Βελτίωση της ελληνικής μεταποίησης, αλλά χαμηλότερη η παραγωγή

    ‘Οσον αφορά την Ελλάδα, υψηλός παρέμεινε ο ρυθμός αύξησης του μεταποιητικού τομέα και τον Μάιο, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global.

    Στις 54,9 μονάδες έκλεισε τον Μάιο ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), χαμηλότερα από τις 55,2 μονάδες του Απριλίου, υποδεικνύοντας περαιτέρω βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

    Ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε ιστορικά υψηλός, μολονότι εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Τα επίπεδα παραγωγής των Ελλήνων παραγωγών αγαθών αυξήθηκαν με έντονο, αν και ασθενέστερο, ρυθμό τον Μάϊο.

    Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης και η περαιτέρω άνοδος των νέων παραγγελιών υποστήριξαν την ανοδική πορεία. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι τα προβλήματα στην παραγωγική ικανότητα παρεμπόδισαν την ανάπτυξη.

    Στην συνολική ανάκαμψη συνέβαλε η νέα μηνιαία αύξηση των νέων πωλήσεων που πραγματοποίησαν οι Έλληνες κατασκευαστές τον Μάιο. Ο ρυθμός αύξησης μεταβλήθηκε ελάχιστα από τον Απρίλιο και ήταν σε γενικές γραμμές έντονος, παρότι ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΥΠΑ: Ξεπέρασαν τις 11.400 οι εγγραφές στο JOBmatch

    Χατζηδάκης: Στην καταστροφολογία της Αντιπολίτευσης για την οικονομία, απαντάμε με στοιχεία



    ΣΧΟΛΙΑ