Σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit

H οικονομία της Ευρωζώνης πηγαίνει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, αν και υποχωρεί ελαφρά, καθώς το δεύτερο κύμα των κρουσμάτων κορονοϊού και τα νέα lockdown είχαν μικρότερο αντίκτυπο από ό,τι νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit.

Οι μεταποιητικές εταιρείες ανέφεραν ισχυρή αύξηση της δραστηριότητάς τους, τροφοδοτούμενη από την αύξηση των εξαγωγών και τις πολύ υψηλές επιδόσεις της Γερμανίας, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε σε πτωτική τροχιά εν μέσω των συνεχιζόμενων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο σύνθετος δείκτης των υπεύθυνων για τις προμήθειες (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 49,8 μονάδες από 45,3 τον Νοέμβριο, απέχοντας ελάχιστα από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την αύξηση από τη μείωση της δραστηριότητας.

Έρευνα του Reuters προέβλεπε μία πολύ μικρότερη αύξηση του δείκτη στις 45,8 μονάδες.

«Τα στοιχεία υποδηλώνουν σταθεροποίηση της οικονομίας μετά τη νέα μεγάλη κάμψη του Νοεμβρίου, εν μέσω των νέων περιοριστικών μέτρων για την COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

«Συνεπώς, η κάμψη στο τέταρτο τρίμηνο φαίνεται πολύ μικρότερη σε σχέση με το πλήγμα από την πανδημία νωρίτερα φέτος», πρόσθεσε. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters νωρίτερα αυτό τον μήνα, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμενόταν να συρρικνωθεί 2,6% αυτό το τρίμηνο.

Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 47,3 μονάδες από 41,7 τον Νοέμβριο, υπερβαίνοντας όλες τις προβλέψεις που έγιναν στην έρευνα του Reuters. Με τη δραστηριότητα του τομέα να παραμένει φθίνουσα και τους περιορισμούς πιθανόν να διατηρηθούν για κάποιο διάστημα, οι εταιρείες υπηρεσιών μείωσαν εκ νέου το προσωπικό τους αυτό τον μήνα, όπως κάνουν από τον Μάρτιο, όταν η Ευρώπη άρχισε να αισθάνεται πλήρως τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στις 49,4 μονάδες, κάτω από το όριο των 50 μονάδων, αν και υψηλότερα από τις 48,2 μονάδες του Νοεμβρίου.

Τα εργοστάσια επηρεάστηκαν λιγότερο από τα περιοριστικά μέτρα, καθώς πολλά παρέμειναν ανοικτά και ο προκαταρκτικός δείκτης για τον τομέα της μεταποίησης εκτινάχθηκε στις 55,5 μονάδες από τις 53,8, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018 και επίσης υψηλότερα από τις προβλέψεις στην έρευνα του Reuters.

Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε στις 56,6 από τις 55,3 μονάδες. Με τις ελπίδες ότι τα εμβόλια θα επιτρέψουν κάποια επάνοδο στην κανονικότητα, η αισιοδοξία ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018, με τον σύνθετο δείκτη μελλοντικής παραγωγής να αυξάνεται στις 63,8 από 60,4 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΣΤΑΤ: Απώλειες €13,1 δισ. στον τζίρο των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού

Πώς ο κορονοϊός επηρέασε τη ζωή μας: Η ανασκόπηση της χρονιάς από την Παγκόσμια Τράπεζα

Πώς η πανδημία περιόρισε τα ανθρώπινα δικαιώματα – Ποιες χώρες κατέχουν τα πρωτεία στην καταπάτησή τους

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση