• Οικονομία

    Ευρωζώνη: Χαμηλότερη του αναμενομένου η ανάπτυξη το β’ τρίμηνο

    • NewsRoom
    Mariana Kotzeva, Director General της Eurostat (Πηγή: ec.europa.eu/Eurostat)

    Mariana Kotzeva, Director General της Eurostat (Πηγή: ec.europa.eu/Eurostat)


    Έχασε το momentum η ανάπτυξη της ευρωζώνη το β’ τρίμηνο, μια δυσάρεστη εξέλιξη που ενδέχεται να επηρεάσει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια αυτό τον μήνα.

    Συγκεκριμένα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε οριακά κατά 0,2% από το προηγούμενο τρίμηνο, λιγότερο από το 0,3% που είχε αρχικά αναφέρει η στατιστική υπηρεσία του μπλοκ.

    Ενώ οι εμπορικές και κρατικές δαπάνες υποστήριξαν την ανάπτυξη, οι επενδύσεις συνέχισαν να κινούνται σε αρνητικά επίπεδα, σύμφωνα με την Eurostat.

    Η ιδιωτική κατανάλωση —που θεωρείται βασικός πυλώνας της ανάκαμψης της ευρωζώνης— απέτυχε να απογειωθεί στο τρίμηνο, ακόμη και όταν τα νοικοκυριά επωφελούνται από τον βραδύτερο πληθωρισμό, τα αυξανόμενα εισοδήματα και την ανθεκτική αγορά εργασίας.

    Οι βασικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας (0,3% έναντι 0,3% το α’ τρίμηνο), της Ιταλίας (0,2% έναντι 0,3%) και της Ισπανίας (παρέμεινε σταθερή στο 0,8%), σημείωσαν ανάπτυξη στο τρίμηνο.

    Το Βέλγιο (0,2% έναντι 0,3%), η Ιρλανδία (1,2% έναντι 0,7%), η Πορτογαλία (0,1% έναντι 0,8%), η Λιθουανία (αμετάβλητη στο 0,9%), η Κύπρος (0,7% έναντι 1%), η Σλοβακία (0,4% έναντι 0,6%) και η Φινλανδία (0,4% έναντι 0,2%) επίσης επεκτάθηκαν.

    Ταυτόχρονα, το ΑΕΠ στην Εσθονία (0,2% έναντι -0,4%), τις Κάτω Χώρες (1% έναντι -0,3%) και τη Σλοβενία (0,2% έναντι -0,1%) ανέκαμψε.

    Επίσης, η Λετονία συρρικνώθηκε κατά 1,1% και το ΑΕΠ στην Αυστρία καθηλώθηκε (έναντι 0,2%).

    Βασική πηγή αδυναμίας αποτελεί η Γερμανία – η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ – όπου η παραγωγή συρρικνώθηκε εν μέσω παρατεταμένης αδυναμίας στον σημαντικό μεταποιητικό τομέα.

    Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,1%, καθώς ο βιομηχανικός τομέας συνεχίζει να πιέζεται από τα υψηλά επιτόκια.

    Η βιομηχανία ξεκίνησε επίσης το τρίτο τρίμηνο σε αδύναμη βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ότι η παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από την προβλεπόμενη τον Ιούλιο, μια τάση που παρατηρήθηκε επίσης στη Γαλλία.

    Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διευρύνθηκε κατά 0,6%, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων πέντε τριμήνων.

    Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος, μετά από μια ευρεία στασιμότητα το 2023.

    Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της ευρωζώνης επανήλθε σε ανάπτυξη κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, όταν το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ συνολικά, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς το δ’ τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και είχε παραμείνει σταθερό στην ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ανάπτυξη 2,3% της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο

    Βρετανία: Σε αναζήτηση επενδύσεων 1 τρισ. λιρών για να πετύχει τους στόχους ανάπτυξης

    Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αυξήθηκαν κατά 50% οι ρυθμίσεις τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ