Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ευρωζώνη: Απρόσμενη ώθηση της οικονομίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Ο Πύργος του Άιφελ με το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων

(EPA/ALI HAIDER)

Η οικονομία της ευρωζώνης έλαβε απροσδόκητα ισχυρή ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι οποίοι εκτίναξαν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global αυξήθηκε στο 51,2 τον Αύγουστο από 50,2 τον Ιούλιο, ξεπερνώντας ακόμη και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη έρευνας του Bloomberg μεταξύ αναλυτών. O δείκτης για τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, αν και η ύφεση της μεταποίησης στην περιοχή βάθυνε.

Ο PMI της Ευρωζώνης επωφελείται από τη γαλλική άνοδο

Πολλά δείχνουν ότι το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα παραμείνει για πολύ – ούτε καν στη Γαλλία, όπου η δυναμική της ανάπτυξης ενισχύθηκε απότομα αυτόν τον μήνα. Η παραγωγή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

«Είναι μια ιστορία δύο κόσμων», δήλωσε την Πέμπτη ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

«Με την προσωρινή ώθηση λόγω Ολυμπιακών στη Γαλλία να εξασθενεί και τα σημάδια μείωσης της εμπιστοσύνης σε όλο τον κλάδο των υπηρεσιών της ευρωζώνης, είναι πιθανότατα μόνο θέμα χρόνου πριν οι δυσκολίες του μεταποιητικού τομέα αρχίσουν να επιβαρύνουν και τις υπηρεσίες».

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ευρωζώνη θα δυσκολευτεί να διατηρήσει την ισχυρή δυναμική της το πρώτο εξάμηνο του έτους – παρά την πρόσκαιρη έκπληξη. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg βλέπουν μόνο οριακή επέκταση της γερμανικής οικονομίας στο σύνολο του 2024.

Η υποκείμενη αδυναμία της ηπείρου έχει ενισχύσει τις εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, μετά την αρχική μείωση που πραγματοποίησε τον Ιούνιο.

«Η πρόσφατη αύξηση των αρνητικών κινδύνων για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ ενίσχυσε την ανάγκη για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο – υπό την προϋπόθεση ότι ο αποπληθωρισμός βρίσκεται πράγματι σε καλό δρόμο», δήλωσε αυτή την εβδομάδα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Όλι Ρεν.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούλιο και οι τιμές παραγωγού στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής επιταχύνθηκαν τον Αύγουστο.

Οι μετρήσεις μπορεί να αποτελούν απόδειξη του δύσβατου δρόμου που, σύμφωνα με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οδηγεί στον στόχο του 2%. Οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή πιθανότατα υποχώρησαν και πάλι αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα αναλυτών ενόψει των στοιχείων που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον de la Rubia, η ΕΚΤ μπορεί να βρει κάποια καθησυχαστικά στοιχεία στο γεγονός ότι το κόστος εισροών στον τομέα των υπηρεσιών αυξάνεται με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 μηνών.

Παρόλο που οι τιμές παραγωγής σκαρφάλωσαν ταχύτερα από ό,τι τον Ιούλιο, «η χαλάρωση των πιέσεων στο κόστος ενισχύει το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Πάνω από την Ευρωζώνη στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Ιούλιο

Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκαν οι προσλήψεις το β’ τρίμηνο

Goldman Sachs: Μειώνεται ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ – Οι νεότερες εκτιμήσεις για επιτόκια, πληθωρισμό και ανάπτυξη