Σειρά μέτρων υλοποιεί η κυβέρνηση για την βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως προχώρησε στη διόρθωση στρέβλωσης πολλών ετών, δίνοντας την δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης χωρίς να διακόψουν την εργασία τους.

Η αλλαγή αυτή έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και όσα άτομα με αναπηρία έχουν υποβάλει αίτηση και έχει απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής της ασφαλιστέας απασχόλησης, μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση εντός έξι μηνών και τα δικαίωμα για συνταξιοδότηση θα ανατρέχει από τον χρόνο υποβολής της αρχικής αίτησης.

Σύμφωνα με την κα Κεραμέως, «τελειώνει το δίλημμα, εργασία ή κρατική στήριξη για τα Άτομα με Αναπηρία που μπορούν να εργαστούν. Το ή το ένα ή το άλλο, γίνεται πλέον και το ένα και το άλλο. Και στήριξη από το κράτος και εργασία εφόσον το επιθυμούν».

Η συγκεκριμένη διάταξη εναρμονίζεται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που έχει ήδη θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας για όσους συνταξιούχους επιλέξουν να εργάζονται, δεν περικόπτεται η σύνταξή τους κατά 30% όπως ίσχυε πριν την εφαρμογή του μέτρου, αλλά καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ. Για τα άτομα με αναπηρία, δεν υφίσταται ως προϋπόθεση η παρακράτηση του 10% επί των εισοδημάτων από την εργασία που ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους συνταξιούχους.

«Βασική προτεραιότητα μας αποτελεί η προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών και των υποχρεώσεων της χώρας μας, αλλά και της εθνικής στρατηγικής για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ», σύμφωνα με την κ. Κεραμέως.

Αναλυτικά πλέον, για την συνταξιοδότηση ΑμεΑ ορίζονται τα εξής:

«1. Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τυχόν προσαύξηση, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει σε κλάδο κύριας ασφάλισης:

α) τουλάχιστον 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης, ή

β) τουλάχιστον 5 έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 έτη ή 600 ημέρες ασφάλισης εντός των τελευταίων 5 ετών πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναπηρίας ή πριν από το έτος έναρξης της αναπηρίας, ή

γ) τουλάχιστον 1 έτος ή 300 ημέρες ασφάλισης και δεν έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας. Οι ημέρες ασφάλισης αυξάνονται προοδευτικά σε 1.500 με την προσθήκη 120 ημερών ασφάλισης για κάθε έτος ηλικίας πέραν του 21ου και μέχρι τη συμπλήρωση του 31ου».

Κι άλλες παρεμβάσεις

Ακόμη η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι το μέτρο για τη συνταξιοδότηση των ΑμεΑ προστίθεται σε σειρά άλλων μέτρων που έχει λάβει και δρομολογεί η κυβέρνηση σε σχέση με την προάσπιση, την θωράκιση των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας με αναπηρία.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν οι γιατροί στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας από 500 σε 1.200 για την καλύτερη, γρηγορότερη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και αυξήθηκαν οι μη αναστρέψιμες παθήσεις στον σχετικό κατάλογο για να μην ταλαιπωρούνται με συνεχείς εξετάσεις.

Η κα Κεραμέως προανήγγειλε συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες όσο και ως προς την στελέχωση και τις υποδομές, ψηφιακές και κτιριακές.

 

Διαβάστε επίσης:
Μάριος Ηλιόπουλος, προς φιλάθλους: “Σας παρακαλώ στα συνθήματα σας να μην βρίζετε τη μάνα των αντιπάλων”

Παρίσι: Η Παναγία των Παρισίων ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι στο κοινό

Ντόναλντ Τραμπ: Ο εκλεκτός για τη θέση του Υπουργού Άμυνας είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση