Σε αύξηση του τιμολογίου της μετά από πέντε χρόνια σταθερής τιμολογιακής πολιτικής γνωστοποίησε ότι προχωρά από φέτος η ΕΥΑΘ ΑΕ, η οποία για το περσινό έτος παρουσιάζει βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, περνώντας μάλιστα σε κερδοφορία έναντι ζημιών το 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, το προτεινόμενο μέρισμα για το 2023 -μένει να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων- ανέρχεται συνολικά στο ποσό του ενός εκατ. ευρώ, ήτοι 0,0276 ευρώ/μετοχή, όταν πέρυσι δεν δόθηκε και το 2021 διαμορφώθηκε σε 0,219 ευρώ/μετοχή.

Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγι Παπαδόπουλο και Άνθιμο Αμανατίδη αντίστοιχα, στη διάρκεια της σημερινής ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών, για την πορεία της εταιρείας στο περσινό οικονομικό έτος.

Πρόκειται για κλιμακωτές αυξήσεις, που θα ποικίλλουν ανάλογα με την κατανάλωση και θα είναι στη βάση του πληθωρισμού του 2023, ήτοι 4,2%, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα. Διευκρινίστηκε, δε, ότι σε κάθε περίπτωση τα προαναφερόμενα αφορούν πρόταση της εταιρείας και τον τελευταίο λόγο τον έχει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που πλέον είναι η αρμόδια για τις αναπροσαρμογές τιμολογίων, που θα γίνονται σε ετήσια βάση.

«Υπάρχει πλέον ο νόμος που λέει ότι τα τιμολόγια εκδίδονται από την ΡΑΑΕΥ και εμείς ως οφείλαμε, υποβάλαμε την πρότασή μας στην αρχή και στο αρμόδιο υπουργείο και περιμένουμε» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ Άγις Παπαδόπουλος. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η εταιρεία νόμιμα επιζητεί την ανάκτηση κόστους (Υ.Α. 2017), το οποίο στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης εκτοξεύτηκε, ενώ η πρόταση που κατέθεσε στη ρυθμιστική αρχή, στηρίζεται στη μεθοδολογία που προβλέπεται από το νόμο.

«Η πρότασή μας αφορά σε κλιμακωτές αυξήσεις που θα ισχύουν με βάση την κατανάλωση» εξήγησε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ Άνθιμος Αμανατίδης και πρόσθεσε: «ουσιαστικά θα αναπροσαρμόζεται η τιμή όσο αυξάνεται η κατανάλωση». Σημειώνοντας, δε, ότι την πενταετία από το 2017 η εταιρεία διατήρησε σταθερή την τιμολογιακή της πολιτική, ο κ. Αμανατίδης επισήμανε: «Μέσα σε αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια, όλα αυξήθηκαν και η ΕΥΑΘ ΑΕ δεν προχώρησε σε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής της πολιτικής ούτε καν στο πλαίσιο του πληθωρισμού. Τρώγαμε τις σάρκες μας για να μπορέσουμε να διατηρούμε το κοινωνικό μας πρόσωπο. Όμως, τα έσοδα τα χρειαζόμαστε στην εταιρεία προκειμένου να κάνουμε επενδύσεις και να αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Περιμένουμε τους αρμόδιους να μας πουν, αν αυτό που λέμε εμείς με την πρότασή μας είναι σωστό ή όχι» έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ο κ. Αμανατίδης -η θητεία του οποίου λήγει φέτος, όπως και άλλων τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2028 – Απορρόφηση ΔΕΥΑ καθαρών από χρέη

Στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των αναλυτών για το οικονομικό έτος 2023, επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων- πως η ΕΥΑΘ ΑΕ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 207,8 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2023-2028 (συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης ΡΡΑ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), ενώ έχει σε συμβασιοποίηση έργα προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ.

Στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη συμπεριλαμβάνονται οι επεκτάσεις των εγκαταστάσεων νερού (ΕΕΝΘ), επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛΘ- Βιολογικός Θεσσαλονίκης), τα έργα στον υδαταγωγό Αραβησσού, η προμήθεια έξυπνων υδρόμετρων και -μεταξύ άλλων- άλλα πρότζεκτ αποχέτευσης και ύδρευσης.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου, όπως επισημάνθηκε, η εταιρεία είναι έτοιμη να απορροφήσει τις ΔΕΥΑ του νομού Θεσσαλονίκης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν χρέη. Η απορρόφηση αυτών των έξι με επτά ΔΕΥΑ -στην Ελλάδα υπάρχουν 126, όταν η Ολλανδία αριθμεί 13 με 14- θα ενισχύσει μεν την εταιρεία από πλευράς εσόδων (οικιακοί και λοιποί καταναλωτές υπηρεσιών ύδρευσης & αποχέτευσης), αλλά αρχικά θα απαιτήσει επενδύσεις για αντικαταστάσεις δικτύων και αναβαθμίσεις λοιπών υποδομών, άρα πρόσθετα κόστη.

Σε τροχιά κερδοφορίας και πάλι το 2023 η ΕΥΑΘ ΑΕ – Αύξηση 666% των κερδών EBITDA

Σε τροχιά κερδοφορίας επέστρεψε πέρυσι η ΕΥΑΘ ΑΕ, με τα κέρδη ΕΒΙΤDA να παρουσιάζουν αύξηση 666%. Σύμφωνα με τις ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις για το 2023, ο τζίρος ανήλθε στο ποσό των 72,8 εκατ. ευρώ έναντι 71 εκατ. ευρώ το 2022 (+2,7%), το κόστος των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 59,1 εκατ. ευρώ, από 65,3 εκατ. ευρώ (- 9,47%) κυρίως λόγω της μείωσης κατά 26% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 4,2 εκατ. ευρώ το 2022 (+162%) και τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. ευρώ, από ζημίες ύψους 3,99 εκατ. ευρώ (+131%). Το μικτό κέρδος της χρήσης του 2023 ανήλθε σε 13,7 εκατ. ευρώ, έναντι 5,6 εκατ. ευρώ το 2022 (+145%) και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου, εκτινάχθηκαν σε ποσοστό 666% σε 6,7 εκατ. ευρώ, από 0,88 εκατ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου της ΕΥΑΘ ΑΕ, διαμορφώνονταν την 31η/12/2023 σε 65,9 εκατ. ευρώ, από έναντι 71,5 εκατ. την 31η/12/2022 (-7,8%).

«Τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023 επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση της βιώσιμης και υπεύθυνης ανάπτυξης της εταιρείας: να είμαστε οικονομικά εύρωστοι, εξωστρεφείς, με σύγχρονες και ανθεκτικές υποδοµές, που να διασφαλίζουν τη βιωσιµότητα του υδατικού μας οικοσυστήµατος. Πορευόμαστε σε ένα αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με ρυθμιζόμενη τιμολογιακή πολιτική, έχοντας από τον Αύγουστο του 2023 ως βασικό μας μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Χαιρόμαστε που οι ενεργειακές και περιβαλλοντικές μας παρεμβάσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν προς όφελος των μετόχων και των καταναλωτών μας» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Οι επιδόσεις μας το 2023 επιβεβαίωσαν τη στρατηγική μας στόχευση για ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό. Η εξομάλυνση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος την προηγούμενη οικονομική χρήση και, από τον Μάρτιο κι εξής, τα αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγόμενης καθαρής ενέργειας, τα οποία και θα απολαμβάνουμε μέσω των PPAs για μια 8ετία, προσδοκούμε να μας εξασφαλίσουν ακόμη καλύτερη πορεία» επισήμανε ο κ. Αμανατίδης.

«Φυσικά», πρόσθεσε, «πέραν του οικονομικού οφέλους που θα παράξουμε μέσα από τις “πράσινες” διμερείς συμβάσεις, θα επιτύχουμε και περιορισμό του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, με θετική επίπτωση και στην αποτίμηση της εταιρείας, καθώς είμαστε εισηγμένοι και στον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών».

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Το ΣτΕ δεν έκρινε τον νόμο Τσιάρα αντισυνταγματικό – Ήταν πράγματι θετικό βήμα μπροστά

Κεραμέως: Ο πρώτος ηλεκτρονικός διαγωνισμός δεξιοτήτων από το ΑΣΕΠ προχωρά στο επόμενο στάδιο

Κασσελάκης: Παίζετε με τις λέξεις «καρατόμηση – μετάθεση» και εμπαίζετε τον ελληνικό λαό