Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και τον Νοέμβριο σύμφωνα με τη νέα μέτρηση της Eurostat, με τις πληθωριστικές πιέσεις να ενισχύονται γενικότερα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις προβλέψεις. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη “έτρεξε” τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,3%, όπως προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών, επιταχύνοντας από το 2% του Οκτωβρίου.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ωστόσο, ο ΔΤΚ εμφάνισε πτώση κατά 0,3% μετά την αύξηση 0,3% της περασμένης μέτρησης.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat ο ΔΤΚ υποχώρησε οριακά στο 3% ετησίως από το 3,1% του περασμένου μήνα (σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα εγχώρια πρότυπα της ΕΛΣΤΑΤ είχε διαμορφωθεί στο 2,4% ετησίως).

Ωστόσο, στη μηνιαία σύγκριση ο πληθωρισμός εμφάνισε σημαντική υποχώρηση με τις τιμές να είναι μειωμένες κατά 1,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο (η δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη μετά την Μάλτα με -3%).

Συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ελαφρώς αυξητική τάση εμφάνισαν και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, με το πιο στενό μέτρο του ΔΤΚ που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων να εμφανίζει οριακή επιτάχυνση.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη έτρεξε τον Νοέμβριο με 2,8% ετησίως, όπως προέβλεπαν οι αναλυτές, μετά το 2,7% του Οκτωβρίου.

Στη μηνιαία σύγκριση, ωστόσο, ο δομικός ΔΤΚ εμφάνισε σημαντική υποχώρηση κατά -0,6%, μετά το +0,2% του Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: 

«Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Επιπλέον €4 εκατ. στο πρόγραμμα για νέες αιτήσεις

Στουρνάρας: Δεν αποκλείεται μείωση επιτοκίων κατά 0,5% από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με μισθό 1.118 ευρώ