ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ τον Οκτώβριο είχε ενισχυθεί κατά 4,1%. «Οδηγός» στην τεράστια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να είναι για έναν ακόμα μήνα η ενέργεια, η οποία εκτιμάται ότι θα καταγράψει την πιο μεγάλη ετήσια άνοδο (27,4% μετά το 23,7% τον Οκτώβριο).
Εκτόξευση και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός «εκτοξεύθηκε» και στην Ελλάδα, καθώς βρέθηκε στο 4,3% σε ετήσια βάση.
Σημειώνεται πάντως, ότι στις εκτιμήσεις της Eurostat των τελευταίων μηνών, απέχει σημαντικά από τα τελικά στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς καταγράφονται ακόμα υψηλότερες τιμές.
Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο η Eurostat είχε εκτιμήσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα 2,8%, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει τον δείκτη στο 3,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το φυσικό αέριο «απογειώθηκε» κατά 132%, το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε «άλμα» κατά 45,9%, τα καύσιμα κατά 22,3%, το ελαιόλαδο κατά 22%, ενώ και το ηλεκτρικό κατέγραψε αύξηση 18,9%.
Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες του 2022.