• Οικονομία

    Eurostat: Πάνω από την Ευρωζώνη στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Ιούλιο

    • NewsRoom
    Ευρωζώνη: Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο του 2021


    Σύμφωνα με την τελική μέτρηση της Eurostat που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης «κλείδωσε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Ιούλιο.

    Στη χώρα ο γενικός ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 2,5% τον Ιούνιο.

    Στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,6%, εντός της αρχικής μέτρησης της Eurostat και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Ιούνιο ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε διαμορφωθεί στο 2,5% και τον Ιούλιο του 2023 στο 5,3%.

    Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- για την Ευρωζώνη σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,9%, σύμφωνος με την αρχική μέτρηση και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

    Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο γενικός πληθωρισμός για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 2,8% από 2,6% τον Ιούνιο και 6,1% τον Ιούλιο του 2024.

    Ανά χώρα και ανά κλάδο

    Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (0,5%), τη Λετονία (0,8%) και τη Δανία (1,0%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,8%), το Βέλγιο (5,4%) και την Ουγγαρία (4,1%).

    Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε εννέα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δεκατέσσερα.

    Τον Ιούλιο του 2024, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,82%), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,45%.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,19%) και την ενέργεια (+0,12%).

    Διαβάστε επίσης:

    J.P. Morgan: Κλείνει τη θέση στα ελληνικά ομόλογα – Οι εκτιμήσεις για την οικονομία

    Τουρισμός: Ταξιδιωτικές εισπράξεις 6,9 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο – Νέα ρεκόρ για την Ελλάδα

    Νίκη Κεραμέως: 44.893 έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας και πρόστιμα 26,6 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ