Το ΑΕΠ της ευρωζώνης παρέμεινε απροσδόκητα στάσιμο στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς καταρρέουν οι δύο κορυφαίες οικονομίες της, με αποτέλεσμα να μειωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι το μπλοκ των 20 εθνών θα σημείωσε ανάπτυξη 0,1%.

1

Τα μεγάλα προβλήματα ξεκινούν από την Γερμανία και τη Γαλλία, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% και 0,1% αντίστοιχα.

Επιπλέον, η Ιταλία και η Αυστρία είδαν αμφότερες το ΑΕΠ τους σταθερό.

Για ολόκληρο το 2024, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ σημείωσε αύξηση κατά 0,7%, αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat.

Σημειώνεται ότι η ευρωζώνη αγωνίζεται να βρει κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης καθώς η κατασκευαστική δυσφορία στη Γερμανία επιβαρύνει την παραγωγή και το συναίσθημα οξύνεται από την απειλή εμπορικών κυρώσεων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Μια “ανάσα” έρχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά ακόμη ένα τέταρτο της μονάδας, στο 2,75%, σήμερα Πέμπτη.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη εξακολουθούν να παρακολουθούν τον πληθωρισμό.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 2,9% αυτόν τον μήνα, περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Ανέφερε όμως άλμα 0,6% στο ΑΕΠ την Τετάρτη, σημειώνοντας την καλύτερη απόδοση της ευρωζώνης.

Ισχυρή ανάπτυξη κατέγραψαν επίσης η Πορτογαλία και η Λιθουανία.

Ανησυχία για τα σχέδια Τραμπ

Η αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια του Τραμπ έχει ήδη διαρρεύσει στις εταιρείες, με τις συζητήσεις για δασμούς να κυριαρχούν στις κλήσεις κερδών αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Για τη Γερμανία, τα απογοητευτικά στοιχεία έρχονται λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις πρόωρες εκλογές που πιθανότατα θα δουν τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ανατραπεί από τον Φρίντριχ Μερτς , ο οποίος ηγείται του συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU και υπόσχεται χαμηλότερους φόρους και λιγότερους κανονισμούς.

Παρόλο που ορισμένοι ελπίζουν ότι η ψηφοφορία της 23ης Φεβρουαρίου θα φέρει περισσότερες πολιτικές προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, ορισμένοι αναλυτές είναι δύσπιστοι.

Η Γερμανία είδε ΑΕΠ της να συρρικνώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2024 και η κυβέρνηση αναθεώρησε την Τετάρτη προς τα κάτω τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2025 σε μόλις 0,3% από 1,1%.

Στη Γαλλία από την άλλη, ο ούριος άνεμος που έφεραν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού το περασμένο καλοκαίρι, έχει φύγει από καιρό.

Η δραστηριότητα περιορίστηκε λόγω της βραδύτερης αύξησης των καταναλωτικών δαπανών και της στασιμότητας των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Η οικονομική αστάθεια περιπλέκει τα πράγματα, με τα φτωχά φορολογικά έσοδα και την ήπια ανάπτυξη να ωθούν το δημοσιονομικό έλλειμμα του περασμένου έτους σε περίπου 6% της παραγωγής.

Οι συνομιλίες για τον πλήρη προϋπολογισμό του 2025 πρόκειται να κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα, όταν τα σχέδια φορολογίας και δαπανών του νέου πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού θα βρεθούν υπό ψηφοφορία, η οποία θα μπορούσε να τον αναγκάσει να παραιτηθεί.

Την ίδια στιγμή, οι γαλλικές εταιρείες εκφράζουν ολοένα και περισσότερο την απογοήτευσή τους, με τον Bernard Arnault, τον δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλο της LVMH Moët Hennessy να επισημαίνει αυτή την εβδομάδα ότι οι επιπλέον εταιρικοί φόροι στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης κινδυνεύουν να ωθήσουν τις επενδύσεις στο εξωτερικό.

“Υπάρχει πραγματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Γαλλίας”, σημείωσε ο Πάτρικ Μάρτιν, επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου Medef.

“Υπάρχει δυσπιστία και θυμός για τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική”, συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Προς νέα μείωση επιτοκίων, αλλά με «ανοικτά» όλα τα σενάρια για το μέλλον

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε στο 9,4% η ανεργία το 2024