ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λόγω της δραστικής μείωσης στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη Ιουλίου να περιορίσουν σε εθελοντική βάση την κατανάλωση από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Ο στόχος ήταν να μειωθεί η κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο η κατανάλωση μειώθηκε «στις περισσότερες χώρες μέλη» ανέφερε η Eurostat. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία δεν ανέλυσε τους λόγους αυτής της μείωσης, η οποία θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από το ιδιαίτερα ήπιο φθινόπωρο στην Ευρώπη, τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι καταναλωτές ή ακόμη και τη μείωση της παραγωγής σε ορισμένες βιομηχανίες.
Σε 18 από τις χώρες η κατανάλωση μειώθηκε πάνω από τον στόχο του 15%. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη Φινλανδία (52,7%), τη Λετονία (43,2%) και τη Λιθουανία (41,6%). Η Ελλάδα ξεπέρασε επίσης στον στόχο του 15%.
Έξι χώρες μείωσαν την κατανάλωση, χωρίς όμως να φτάσουν τον στόχο: Ιρλανδία, Ισπανία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ιταλία και Σλοβενία. Αντιθέτως, σε δύο χώρες, η κατανάλωση αυξήθηκε, στη Μάλτα κατά 7,1% και στη Σλοβακία κατά 2,6%.
Η Eurostat υπογράμμισε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ παραμένει από τον Ιανουάριο κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Διαβάστε επίσης
ΤΑΙΠΕΔ: Τιμητική διάκριση από τον οργανισμό Capital Finance International
ΗΠΑ: Νέα υποχώρηση για τις οικοδομικές άδειες τον Νοέμβριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- UBS για Ελλάδα: Οι νεότερες εκτιμήσεις για την οικονομία – Μεγάλη μείωση στο χρέος προς το ΑΕΠ
- Ρωσική Κατασκοπεία προς Δύση: Προειδοποιεί κατά μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Μόσχα
- Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών: Προτάσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
- Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Οι Έλληνες γιατροί, ο ρόλος της Εκκλησίας και τα ελληνοτουρκικά