ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το σχέδιο για την επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας στην κανονικότητα, μετά το πέρας της πανδημίας, αναμένεται να καταρτίσει το Eurogroup.
Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί σε πρώτη φάση, η επαναφορά των δημοσιονομικών στόχων, όταν το επιστρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Υπενθυμίζεται πως για το 2021 υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, κάτι που μπορεί να επεκταθεί και το 2022.
Ωστόσο, τα χρέη και τα υψηλά ελλείμματα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, έχουν σημάνει συναγερμό εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο δε, βρίσκονται χώρες, όπως η Ελλάδα, που τελεί υπό δημοσιονομική εποπτεία.
Στόχος του Eurogroup είναι η αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μια συζήτηση που ανοίγει επισήμως σήμερα, ωστόσο είχε αναλυθεί σε τεχνικό επίπεδο πριν το τέλος του 2020.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν το πρόγραμμα ως παρωχημένο εδώ και χρόνια, με την πανδημία να αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου να «χτιστεί» ένα νέο πλαίσιο.
Τα δυο στοιχεία της αναθεώρησης
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει πως καμία χώρα δεν θα πρέπει να έχει χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ της και έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ.
Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση, κάθε κράτος – μέλος που το ύψος του χρέους του είναι πάνω από το όριο του 60%, να το μειώνει σε ετήσια βάση κατά 1/20, μέχρι να φτάσει στο όριο που προβλέπει το Πρόγραμμα.
Παράλληλα, αναζητούνται λύσεις για τις χώρες που θα συνεχίσουν να έχουν υψηλά ελλείμματα και μετά το πέρας της πανδημίας.
Οι αριθμοί της Ελλάδας
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει επιδείνωση στα στοιχεία της, λόγω της επέκτασης του lockdown. Άλλωστε, δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα ότι «η πορεία της οικονομίας έχει περιοριστεί. Άρα το έλλειμμα για το 2021 θα είναι λίγο μεγαλύτερο, το χρέος υψηλότερο και οι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν θα είναι αυτοί του βασικού σεναρίου του προϋπολογισμού, με τα ως τώρα δεδομένα».
Στον προϋπολογισμό προβλέπεται το χρέος να φτάσει στο 199,6% του ΑΕΠ, ωστόσο η επέκταση του lockdown αναμένεται να οδηγήσει το χρέος πάνω από το ψυχολογικό όριο του 200%. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να μειωθεί κατά 10%, αν και για φέτος οι προβλέψεις για την ανάπτυξη κινούνται προς το δυσμενές σενάριο.
Να σημειωθεί πως το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη φέτος της τάξεως του 4,8% και το δυσμενές σενάριο 3,3%. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν σε έκθεσή της για τις χειμερινές προβλέψεις, τοποθετεί την ελληνική ανάπτυξη στο 3,5%.
Παράλληλα, για το 2021 το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να αγγίξει το 3,88% ή στα 6,67 δις ευρώ, ενώ το 2020 βρέθηκε πάνω από τα 11 δισ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν το Ιούνιο του 2021.
Διαβάστε ακόμη:
Ευρωζώνη: Μαίνεται ο «πόλεμος» για διαγραφή του «κορονοχρέους»
Η Ebury για την εβδομάδα στις αγορές συναλλάγματος
Dogecoin: Νέo tweet στήριξης του Elon Musk για το κρυπτονόμισμα
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση