Θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε άμυνα και ασφάλεια την επόμενη διετία, ενώ ειδικά για την Ελλάδα, ο οργανισμός βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που υπάρχει για χρηματοδότηση επιλέξιμων έργων.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ιωάννης Τσακίρης, μιλώντας στο 10 Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στις 9-12 Απριλίου.

1

Ο κ. Τσακίρης υπενθύμισε ότι μόλις έναν χρόνο πριν, η ΕΤΕπ δεν χρηματοδοτούσε την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά πλέον άλλαξε στρατηγική, συνεπεία των γεωπολιτικών εξελίξεων στο ανατολικό κομμάτι της ΕΕ και κατόπιν συμφωνίας όλων των κρατών-μετόχων της. «Προφανώς δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε απευθείας οπλικά συστήματα, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι στρατιωτικών υποδομών και οτιδήποτε αφορά τεχνολογίες dual use (πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης)» σημείωσε ο κ.Τσακίρης, αναφέροντας ενδεικτικά τα λιμάνια, τα στρατιωτικά νοσοκομεία ή τα στρατόπεδα στα σύνορα της ΕΕ στο κομμάτι των υποδομών και πρότζεκτ που αφορούν για παράδειγμα ελικόπτερα ή drones στο κομμάτι των dual use τεχνολογιών.

Πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με το 2020 η ελληνική οικονομία

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις εξωτερικές κρίσεις και να αντέξει περισσότερο σε πιέσεις. Όπως είπε, μπορεί ανά τον πλανήτη να μαίνεται ένας οικονομικός πόλεμος, αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, όπως αντίστοιχα ούτε η Ευρώπη: «Είμαστε πολλοί μαζί και ως ΕΕ έχουμε μεγαλύτερη οικονομία από την αμερικανική, μια αγορά 450 εκατ. ανθρώπων, με σημαντικές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που παρόλα όσα ακούγονται η ανθεκτικότητά τους είναι μεγάλη. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που υπάρχει στον μέγιστο βαθμό, με τις βάσεις που έχουμε θέσει τα τελευταία χρόνια, ειδικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα μας βοηθήσει σημαντικά και εμείς ως χώρα θα είμαστε από τους κερδισμένους» επισήμανε ο κ.Τσακίρης, ο οποίος -με τετραετή θητεία- αποτελεί έναν από τους οκτώ αντιπροέδρους της ΕΤΕπ και έχει εκλεγεί από τις χώρες Ελλάδα, Ρουμανία, Ιρλανδία και Δανία.

Οι δασμοί Τραμπ και το «καλό» στο πρόβλημα

Ερωτηθείς για τους αμερικανικούς δασμούς, ο κ.Τσακίρης έκανε λόγο για εικόνες οικονομικού πολέμου, τις οποίες έχουμε να δούμε από δεκαετίες και για αυτό δεν υπάρχει πρόσφατη μνήμη για την αντιμετώπισή τους. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι μια ανοιχτή οικονομία, χτισμένη με βάση τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου κι αυτή η κατάσταση είναι πολύ δυσάρεστη.

Χαρακτήρισε ωστόσο ως «καλό» το γεγονός ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει προς το παρόν δεν είναι δομικό, αλλά τεχνητό, δηλαδή δημιουργείται από κάποια μεγάλη οικονομία που θέλει να αντιδράσει. Προειδοποίησε ωστόσο ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί, πιθανώς θα οδηγήσει σε δομικά προβλήματα -πχ, κατά πάσα πιθανότητα σε στασιμοπληθωρισμό. Ωστόσο, οι οικονομίες, όπως είπε, αργά ή γρήγορα βρίσκουν ισορροπία κι αν κάπου υπάρχουν δασμοί θα βρεθούν άλλα κανάλια στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα θα απαιτηθούν θυσίες και χρήμα και θα προηγηθεί περίοδος πολύ χαμηλής ανάπτυξης.

Κληθείς να σχολιάσει τι μπορεί να σημαίνει για την Ευρώπη το γεγονός ότι το οικονομικό κατεστημένο στις ΗΠΑ (πχ, ο Ίλον Μασκ) ασκεί πολιτική, ο κ.Τσακίρης επισήμανε ότι όντως υπάρχει σχέση της επιχειρηματικότητας με την πολιτική, προσθέτοντας πως ευελπιστεί ότι στο τέλος της ημέρας όλες αυτές οι καταστάσεις θα αποδειχθούν σημαντικές ευκαιρίες, τουλάχιστον για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο κ.Τσακίρης αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που μπορεί να παίξει η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας στην αντιμετώπιση εξωτερικών σοκ, καθώς όπως είπε, «όσο πιο ανταγωνιστικοί είμαστε, τόσο μεγαλύτερη ανθεκτικότητα αποκτούμε και τόσο περισσότερο χρόνο αντίδρασης έχουμε σε ανώμαλες καταστάσεις». Πέραν της ανταγωνιστικότητας, η συνένωση των αγορών κεφαλαίων είναι επίσης σημαντική, καθώς θα δώσει ώθηση σε σημαντικές διασυνοριακές επενδύσεις και στη ροή κεφαλαίων στην ΕΕ. Και, τρίτον η ενίσχυση της καινοτομίας, που έχει την τάση να παράγει πολύ γρήγορα οικονομικά αποτελέσματα, αποτελεί επίσης βασικό ζητούμενο για την Ευρώπη.

«Είμαστε διατεθειμένοι για συνεργασίες με όλα τα πανεπιστήμια»

Σε ό,τι αφορά την προσιτή στέγαση, που την τελευταία διετία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Ευρωπαίους πολίτες, που υφίσταται και στην Ελλάδα, ο κ.Τσακίρης υπενθύμισε πως πρόσφατα υπεγράφη πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση περίπου 2500 δωματίων για φοιτητικές εστίες στην Κρήτη, ύψους 180 εκατ. ευρώ, ενώ γνωστοποίησε ότι η ΕΤΕπ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια για αντίστοιχες δράσεις.

Για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπενθύμισε ότι μέσα σε μόλις έναν χρόνο, το 2024, σε αυτές εισέρρευσαν συνολικά 3 δισ. ευρώ, από κεφάλαια που μοχλεύτηκαν στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων που διέθεσε η ΕΤΕπ στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. Επισήμανε, δε, ότι η πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ που έλαβαν αυτές τις χρηματοδοτήσεις είναι υγιέστατες και το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων (της ΕΤΕπ και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ) μονοψήφιο.

Η «μόνιμη εφηβεία» των έργων στην Ελλάδα και ένα νέο πρόγραμμα

Ο κ.Τσακίρης αναφέρθηκε και στη «μόνιμη εφηβεία» πολλών έργων στην Ελλάδα, που αργούν να ωριμάσουν ώστε να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις, κάτι που αποτελεί σημαντικό θέμα για την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αλλά και συνολικά της νότιας Ευρώπης, όπου επίσης εμφανίζεται. «Ισως το πρόβλημα αυτό να είναι απόρροια αλλαγής προτεραιοτήτων πολύ γρήγορα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ΕΤΕπ βοηθά τα κράτη-μέλη και την Ελλάδα, παρέχοντας την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται ένα έργο για να ωριμάσει. Μάλιστα, σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει νέο μεγάλο πρόγραμμα για τις υποδομές και οτιδήποτε έχει σχέση με την ανθεκτικότητα: «Έχουμε ενημερώσει όλα τα υπουργεία για το νέο πρόγραμμα και ελπίζουμε τα έργα να ωριμάσουν και να τα χρηματοδοτήσουμε από την πλευρά μας» κατέληξε ο κ.Τσακίρης, που υπενθύμισε ότι η ΕΤΕπ «έχει φτάσει να χρηματοδοτηθεί τα κράτη-μέλη με κάτι λιγότερο από 100 δισ. ευρώ ετησίως» κι έχει ισολογισμό περίπου 500 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα Τραμπ ενώ καταρρέουν οι αγορές και οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται: «Be Cool!» και «Αγοράστε, είναι ευκαιρία»

Μπέσεντ: Η Wall Street βγάζει κέρδη εδώ και δεκαετίες, «είναι η σειρά της πραγματικής οικονομίας»

Dimon: Η ύφεση είναι ένα «πιθανό αποτέλεσμα» των δασμών