Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την Ελλάδα ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ το περασμένο έτος, με σημαντικές επενδύσεις να πραγματοποιούνται για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και την προστασία έναντι των περιβαλλοντικών καταστροφών, λόγω των κλιματικών επιπτώσεων.

Το συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων για το 2024 περιλάμβανε 2,03 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ και εγγυήσεις χαρτοφυλακίου 152 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), το οποίο εστιάζει ιδιαίτερα στις καινοτόμες και τεχνολογικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και τις μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Small Mid-Caps) στην Ευρώπη.

1

Μεταξύ των σημαντικότερων έργων για το 2024, περιλαμβάνονται χρηματοδοτικές συμφωνίες ύψους 390 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, 150 εκατ. ευρώ με τον ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση του ελληνικού δικτύου, δάνεια και εγγυήσεις 550 εκατ. ευρώ προς εγχώριες τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕ και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης και 220 εκατ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της διαχείρισης των περιβαλλοντικών καταστροφών.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η σχέση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι μακροχρόνια και ισχυρή. Αυτό επιβεβαιώθηκε και το 2024, με τις νέες χρηματοδοτήσεις να ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ. Χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, στήριξη των ΜμΕ και την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών και σωστικών μέσων. Η ΕΤΕπ υπήρξε πολύτιμος σύμμαχος όταν η Ελλάδα ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές. Θα παραμείνει σύμμαχος, αλλά με νέα προσέγγιση. Οι προτεραιότητες από εδώ και πέρα εστιάζουν στις ενεργειακές διασυνδέσεις, την έρευνα και τεχνολογία, την κλιματική προσαρμογή και τις αμυντικές επενδύσεις, όπως προβλέπεται στον Στρατηγικό Χάρτη της ΕΤΕπ».

«Η δραστηριότητά μας στην Ελλάδα αποτελεί την πλέον τρανή απόδειξη της μετασχηματιστικής δύναμης που έχει η στρατηγική χρηματοδότηση της ΕΤΕπ», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης. «Το 2024 ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας προς τη χώρα, στηρίζοντας την καθαρή ενέργεια, την ανθεκτικότητα έναντι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αλλά και κρίσιμες υποδομές για τη χώρα, ενώ παράλληλα ενδυναμώσαμε την παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες αλλά και καινοτόμες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή».

Τα τελευταία ετήσια αποτελέσματα ανεβάζουν τη συνολική χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα για τα τελευταία πέντε χρόνια στα 14,5 δισ. ευρώ. Ο μέσος ετήσιος όρος χρηματοδότησης στη χώρα από το 2000 ανέρχεται σε σχεδόν 2,9 δισ. ευρώ, με μια εξαιρετικά υψηλή χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. ευρώ το 2021, λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η στήριξη του Ομίλου ΕΤΕπ το περασμένο έτος αντιστοιχεί σε σχεδόν 1% του ΑΕΠ της Ελλάδας, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Κροατία και την Εσθονία. Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2024 ανήλθε κατά μέσο όρο σε 631 ευρώ ανά κάτοικο, καθιστώντας τη χώρα έναν από τους μεγαλύτερους δικαιούχους σε σχέση τόσο με τον πληθυσμό όσο και με την οικονομία της. Το πόσο της χρηματοδότησης αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους έως 6,6 δισ. ευρώ – ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου 2,5% του ΑΕΠ της χώρας.

 

Ενεργειακή αυτονομία

Η χρηματοδοτική συμφωνία των 390 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ με τη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε., αφορά τη δημιουργία νέων φωτοβολταϊκών (PV) πάρκων στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις θα προσθέσουν περίπου 800MW ανανεώσιμης ενέργειας, συμβάλλοντας στην ηλεκτροδότηση 278.000 νοικοκυριών ετησίως.

Στον τομέα της καθαρής ενέργειας, η ΕΤΕπ σύναψε δανειακή συμφωνία ύψους 195 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την ανάπτυξη ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος 580 MW και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας 175 MW. Αυτές οι επενδύσεις θα ενισχύσουν τη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη σταθερότητα του δικτύου και την ενεργειακή ασφάλεια.

Η χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ με τον ΔΕΔΔΗΕ καλύπτει την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, βελτιώνοντας την αξιοπιστία του και διευκολύνοντας την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών.

Επιπλέον, η ΕΤΕπ συμμετείχε στη δημιουργία του «Ταμείου Απανθρακοποίησης» της ΕΕ για την Ελλάδα, το οποίο θα διοχετεύσει 1,6 δισ. ευρώ από τα έσοδα του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων σε βιώσιμα ενεργειακά και αναπτυξιακά έργα στα ελληνικά νησιά. Τα έργα επίσης περιλαμβάνουν τη διασύνδεση του δικτύου με την ηπειρωτική χώρα και τη σταδιακή παύση λειτουργίας των τοπικών μονάδων παραγωγής ενέργειας.

 

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Το 2024, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) διέθεσε συνολικά 702εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα. Η στήριξη αυτή, που αντιστοιχεί στο 28% του συνόλου, υλοποιήθηκε μέσω δανείων και εγγυήσεων.

Μεταξύ των σημαντικότερων συναλλαγών συγκαταλέγονται οι συμφωνίες εγγύησης συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες Eurobank και Εθνική Τράπεζα, οι οποίες καλύπτουν νέα δάνεια προς εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ΕΤΕπ παρείχε δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα για την ενίσχυση πράσινων επενδύσεων από ελληνικές ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με αυτή τη χρηματοδότηση, η συνολική στήριξη της ΕΤΕπ για τέτοιου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) επέδειξε επίσης ευελιξία στη στήριξη κρίσιμων επενδύσεων τόσο στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας όσο και της ιδιωτικής χρηματοδότησης (equity). Υπέγραψε συμφωνίες ύψους 152 εκατ. ευρώ με διάφορα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την παροχή εγγυήσεων χαρτοφυλακίου με ανώτατο όριο. Οι εγγυήσεις αυτές αναμένεται να κινητοποιήσουν έως και 1,8 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας παράλληλα στη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα πιο βιώσιμο, καινοτόμο και ψηφιακό μοντέλο.

Επιπλέον, το EIF υπέγραψε νέα συμφωνία για τη διαχείριση κεφαλαίων (equity mandate) ύψους 200 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων στους τομείς των Βιοεπιστημών & της Υγείας, της Βιωσιμότητας & του Κοινωνικού Αντικτύπου, βελτιώνοντας την πρόσβασή τους σε κρίσιμης σημασίας χρηματοδότηση. Η συμφωνία αυτή, η οποία χρηματοδοτείται από την πολιτική συνοχής και από εθνικούς πόρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, στοχεύει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού σε αυτούς τους τομείς, υποστηρίζοντας επενδύσεις από το στάδιο της «σποράς» (pre-seed) έως τα στάδια ανάπτυξης, με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

 

Διαχείριση καταστροφών

Το 2024, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) παρείχε δάνειο ύψους 220 εκατ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων, διασωστικών οχημάτων και αεροσκαφών, που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, οι οποίες έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Το δάνειο καλύπτει, επίσης, αναβαθμίσεις σε βασικές υπηρεσίες διαχείρισης καταστροφών.

Η χρηματοδότηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, του Ομίλου ΕΤΕπ, και ανεβάζει τη συνολική στήριξη της ΕΤΕπ για την ελληνική πολιτική προστασία και την προετοιμασία έναντι καταστροφών στα 595 εκατ. ευρώ.

 

Συμβουλευτικές υπηρεσίες της ΕΤΕπ

Ο Όμιλος ΕΤΕπ παρείχε επίσης σημαντική τεχνική υποστήριξη μέσω της υπηρεσίας EIB Advisory, με μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες να είναι η συμφωνία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ) για τη στήριξη του 10ετούς επενδυτικού προγράμματός της, ύψους 2 δισ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλίσει ένα πιο ανθεκτικό και αξιόπιστο σύστημα υδροδότησης για την Αθήνα.

Επίσης τον Δεκέμβριο του 2024 εγκρίθηκε η συνέχιση παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης από συμβούλους της ΕΤΕπ της ομάδας PASSA προς την ελληνική διοίκηση για την απρόσκοπτη υλοποίηση έργων βιώσιμης ανάπτυξης και Δίκαιης Μετάβασης που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

 

Διαβάστε επίσης:

Στυλιανίδης: Η Θεσσαλονίκη κόμβος των νέων διευρωπαϊκών δικτύων για την διασυνδεσιμότητα των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τα Δυτικά Βαλκάνια

Θεοδωρικάκος: Το δημόσιο θα διεκδικήσει χρήματα που δόθηκαν για επενδυτικά έργα και δεν έγιναν – Έρχονται 900 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές ή επιχορηγήσεις

ΤτΕ: Στα 560 εκατ. ευρώ το ταμειακό πλεόνασμα της κεντρικής διοίκησης τον Ιανουάριο