• Οικονομία

    ΕΣΠΑ: Έρχονται πόροι 26,1 δισ. – H Ελλάδα πρώτη χώρα στην ΕΕ που έλαβε έγκριση

    • NewsRoom
    Αναπτυξιακός νόμος: Πώς επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα επενδυτικά σχέδια

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης


    Το «πράσινο φως» για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 έλαβε επισήμως η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Μάλιστα η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση της Επιτροπής, γεγονός που σημαίνει ότι στην επόμενη εξαετία θα εισρεύσουν στη χώρα πόροι 26,1 δισ. ενισχύοντας σημαντικά προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη δίκαιη μετάβαση (λιγνιτικές περιοχές), καθώς και το νέο πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα, με δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

     

    Τι περιλαμβάνει

    Το νέο ΕΣΠΑ έχει συνολικό προϋπολογισμό 26,1 δι. ευρώ, από τα οποία, τα 20,9 δισ. είναι η ενωσιακή συμμετοχή και τα 5,3 δισ. η εθνική συνεισφορά.

    Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διακριτά προγράμματα για τον ψηφιακό μτασχηματισμό με ενισχυμένους πόρους, για την πολιτική προστασία, τη δίκαιη μετάβαση (αφορά τις λιγνιτικές περιοχές), το πρόγραμμα Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή και Ενέργεια καθώς και νέο Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα με δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, εκτός από τα 13 ΠΕΠ, σημαντικές επενδύσεις με κοινοτική χρηματοδότηση προβλέπονται στα τομεακά προγράμματα, ως εξής:

    -Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή: 4,1 δισεκ.
    -Ανταγωνιστικότητα: 3,8 δισεκ.
    -Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή: 3,6 δισεκ.
    -Μεταφορές: 2,2 δισεκ.
    -Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: 1,6 δισεκ.
    -Ψηφιακός Μετασχηματισμός: 943 εκατ.
    -Πολιτική Προστασία: 714 εκατ.
    -Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα: 455 εκατ.

    Στους επιμέρους στόχους του ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

    -Ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας με την παροχή κινήτρων για αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και νέων ιδεών από υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις.
    -Επένδυση στο τουριστικό οικοσύστημα
    -Ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό (Industry 4.0) και σε φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες και προϊόντα
    -Ενίσχυση της συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων
    -Προσαρμογή δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού
    -Προώθηση της αυτονομίας με χρήση των ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή και συστημάτων αποθήκευσης
    -Μετάβαση των νησιών σε καθαρές μορφές ενέργειας
    -Αντιμετώπιση κινδύνων και καταστροφών, προστασία του περιβάλλοντος
    -Επεξεργασία αποβλήτων, ενημέρωση των πολιτών για τη διαλογή στην πηγή, για την ανακύκλωση, για την κυκλική οικονομία και τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών
    -Εξοικονόμηση, επανάχρηση νερού
    -Ολοκλήρωση/αναβάθμιση υποδομών οδικών μεταφορών στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα
    -Σιδηροδρομικές μεταφορές: ηλεκτροκίνηση, αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου και διασυνοριακών συνδέσεων
    -Θαλάσσιες μεταφορές: Εξασφάλιση σταθερών, διαρκών και αξιόπιστων συνδέσεων για τις άγονες γραμμές, χρήση καθαρών καυσίμων
    -Επενδύσεις σε συστήματα διαχείρισης ασφάλειας στην εναέρια κυκλοφορία
    -Αύξηση της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού και βελτίωση της απασχολησιμότητας, παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας με έμφαση σε ανέργους, ΑμεΑ κ.ά.
    -Βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών και της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών, αύξηση της συμμετοχής των ενηλίκων στη μαθησιακή διαδικασία
    -Μείωση της παιδικής φτώχειας, μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας, κοινωνική ένταξη για περιθωριοποιημένους πολίτες
    -Υγειονομική Κάλυψη: έμφαση στην πρόληψη, την ψυχική υγεία και την μακροχρόνια φροντίδα
    -Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις αγροτικές περιοχές με έμφαση σε ορεινές, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

    Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Γεωργιάδη-Φερέιρα

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη εργασίας με την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Ελίζα Φερέιρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή την έγκριση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027».

    Η κυρία Φερέιρα ανέφερε ότι η Ελλάδα έγινε σήμερα η πρώτη χώρα το πρόγραμμα της οποίας εγκρίνεται. «Είναι χαρά μου να ανακοινώσω ότι η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το πρωί τη Συμφωνία Ελληνικής Εταιρικής Σχέσης. Και (η Ελλάδα) είναι το πρώτο κράτος μέλος με εγκεκριμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης για την προγραμματική περίοδο 2021-27. Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά για μένα. Αλλά αυτό τιμά το έργο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, όλο το επιτελείο που εργάστηκε πολύ- πολύ σκληρά σε όλες τις διαπραγματεύσεις», τόνισε.

    «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Αν κοιτάξουμε το συνολικό ποσό, αυτή η νέα συμφωνία για το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης αντιπροσωπεύει συνολικά, αν συμπεριλάβουμε και τα εθνικά κεφάλαια, 26,2 δισ. ευρώ χρηματοδότησης για τα επόμενα έξι χρόνια», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

    «Και αν προσθέσουμε σε αυτά τα 18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων, τα 13 δισ. ευρώ δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα υπόλοιπα πακέτα χρηματοδότησης της ΕΕ, έχουμε σχεδόν 77 δισ. ευρώ. Να το επαναλάβω. Έχουμε 77 δισ. ευρώ διαθέσιμα για την ενίσχυση της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζω ότι δουλέψαμε πολύ, πολύ σκληρά για να το πετύχουμε αυτό. Το δικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πήγαμε ακόμα καλύτερα με τη συμφωνία εταιρικής σχέσης. Ήταν η πρώτη που υποβλήθηκε και από σήμερα γίνεται και επίσημα η πρώτη που εγκρίνεται, όπως μόλις ανακοινώσατε».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε προσωπικά την επίτροπο «επειδή αυτή και η ομάδα της εργάστηκαν πολύ σκληρά για την επίτευξη του στόχου μας και να είμαστε σήμερα η πρώτη χώρα της ΕΕ που παίρνει την επίσημη έγκριση της Συμφωνίας. Και πρέπει να προσθέσω ότι κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής χρονιάς που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία του COVID-19, οι ομάδες μας εργάστηκαν μαζί πολύ σκληρά προκειμένου να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με τέτοιο τρόπο ώστε η οικονομία μας να μπορεί να στηριχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

    Στη συνέχεια της τηλεδιάσκεψης ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027» από τον κ. Γεωργιάδη και τους αρμόδιους γραμματείς.

    Η σημερινή έγκριση του νέου ΕΣΠΑ, του Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης, απελευθερώνει για τα επόμενα 7 χρόνια πόρους 26,19 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, μαζί με τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (18 δισ ευρώ επιχορηγήσεων και 13 δισ. ευρώ δανείων) και τους πόρους της νέας ΚΑΠ και των λοιπών χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ, θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα συνολικοί πόροι που πλησιάζουν τα 77 δισ. ευρώ, πόροι ικανοί να καλύψουν το επενδυτικό κενό της οικονομίας (και λόγω της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας) αλλά και να ενισχύσουν τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και κάποιες δεκάδες δισ. ιδιωτικών κεφαλαίων που θα κινητοποιηθούν σε επενδύσεις.

    Να σημειωθεί ότι: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι το πρώτο που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. όπως σημείωσε και η Επίτροπος Elisa Ferreira. Το 2020 η Ελλάδα ήταν η πρώτη σε απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Το νέο ΕΣΠΑ είναι αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο- ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις- κι αυτό συνιστά μια πολύ σημαντική επιτυχία. Από τα 23 δισ. ευρώ περίπου του ΕΣΠΑ 2014-2020, το ποσό φτάνει τα 26,2 δισ. ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ