ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση με θέμα «Η επόμενη μέρα της πολιτικής συνοχής: Προκλήσεις και Προοπτικές», η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, στην 85η ΔΕΘ.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε για την επόμενη μέρα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά παρουσίασε στους παρευρισκόμενους και το νέο ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης) 2021-2027, που κατατέθηκε και εγκρίθηκε πρώτο από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να οικοδομήσει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και η χώρα μας πρέπει και μπορεί να πρωτοστατήσει και να δείξει το δρόμο και στα υπόλοιπα κράτη μέλη.
Οι πέντε βασικοί πυλώνες
Το νέο ΕΣΠΑ, διαθέτει 5 βασικούς πυλώνες, τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση, τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό, τις χωρικές επενδύσεις, καθώς και δύο ειδικούς στόχους για «Δίκαιη Μετάβαση» και «Τεχνική Βοήθεια». Το στοίχημα, πάντως, για την Ελλάδα δεν είναι μόνο να μπορέσει να απορροφήσει το ευρωπαϊκό πακέτο, του ΕΣΠΑ, αλλά να το αξιοποιήσει κατάλληλα, σύμφωνα με τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Να θυμίσω ότι, στο παρελθόν, κονδύλια της ΕΕ για τις συνδυασμένες μεταφορές, λιμενικές και μεταφορικές υποδομές αξιοποιήθηκαν πλημμελώς, εν αντιθέσει με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες σήμερα στηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους στις βάσεις που τέθηκαν τότε, προβάλλοντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».
Η Ελλάδα πράσινος πρωταθλητής της Ευρώπης
Ο κ. Τσακίρης έθεσε και ως προσωπικό του στόχο η Ελλάδα να μετατραπεί στον πράσινο πρωταθλητή της Ευρώπης, στόχος εφικτός αφού η χώρα μας έχει ήδη καταφέρει να είναι η 6η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αριθμό eco- labeling, δηλαδή σε αριθμό οικολογικής σήμανσης προϊόντων και υπηρεσιών που ακολουθούν μια ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία και πρόσβαση σε ανταγωνιστικές αγορές.
Τέλος, ο Υφυπουργός έκανε ειδική μνεία και στην ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και της δημιουργίας θέσεων εργασίας από αυτές, σε συνδυασμό με την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων. Αυτή την πρωτοβουλία, η οποία μάλιστα αποτελεί και «ειδικό στόχο» εντός του ΕΠΑνΕΚ, αναμένεται να αποσπάσει σημαντικό μέρος των κονδυλίων του Προγράμματος που ανέρχονται συνολικά στα 3,9 δισ. ευρώ.
Η εκδήλωση, συντονιστής της οποίας ήταν ο κ. Ιωάννης Φίρμπας, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού, εστίασε στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και στην εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα προγραμματική περίοδο στη χώρα μας.
Στην εκδήλωση, συμμετείχαν επίσης με τοποθετήσεις τους οι κ.κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Andriana Sukova, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης – DG EMPL, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και Nicola De Michelis, Διευθυντής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης – DG REGIO, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.
Οι νέοι στόχοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
O κ. Απόστολος Τζιτζικώστας στην τοποθέτησή του περιέγραψε τους 6 στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 -2027 που αφορούν επιγραμματικά «στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, την υποστήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης με αναβάθμιση παραγωγικών κλάδων και προϊόντων με όχημα την καινοτομία, την απεξάρτηση του τουρισμού από τη διεθνή συγκυρία με έμφαση στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όλο το χρόνο, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, την αντιμετώπιση δυσμενών κοινωνικών και δημογραφικών συνεπειών, την εξασφάλιση μόνιμων μέσων προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, και τέλος την ισχυροποίηση της θέσης της περιφέρειας στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και αναβάθμισης της θέσης μας στον ενεργειακό χάρτη μέσω μεγάλων ενεργειακών έργων». Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «το νέο ΕΣΠΑ 2021-207 αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Κεντρική Μακεδονία, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Περιφέρειες λαμβάνουν και θα διαχειριστούν κονδύλια που αντιστοιχούν συνολικά σε ποσοστό άνω του 1/3 του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, κάτι που στην πράξη σημαίνει αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου των Περιφερειών για την εύκολη και καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων».
Οι προκλήσεις
Η κα Andriana Sukova, εκπροσωπώντας τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεχάρη την Ελλάδα τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη χώρα που εγκρίθηκε το πρόγραμμά της για το νέο ΕΣΠΑ 2021–2027», ενώ επεσήμανε ότι «η πρόκληση για το επόμενο διάστημα είναι το νέο ΕΣΠΑ να διευκολύνει ώστε οι πολιτικές να απευθυνθούν απευθείας στους πολίτες (εργαζόμενους, νέους, παιδιά, γυναίκες, οικονομικά ασθενέστερους, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας) και για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης».
Ο κ. Nicola De Michelis, εκπροσωπώντας τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι «το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να επιτύχει πραγματική σύγκλιση των Περιφερειών της σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο κ. De Michelis συνεχάρη την Ελλάδα για τα άμεσα ανακλαστικά της να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους €65 δις για πολιτικές συνοχής και πολιτικές ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι η πρώτη χώρα που εγκρίθηκε πλήρως το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επίσης η πρώτη χώρα που εγκρίθηκε το πρόγραμμά της για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, δύο στοιχεία που μαρτυρούν ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων».