ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πράσινο φως για τον μόνιμο μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου έδωσε σήμερα ο EFSF, όπως είχε αποφασιστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η απόφαση κινείται στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που αποφασίστηκαν το 2018. Πρόκειται για την όγδοη κατά σειρά μείωση, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, επιστρέφονται κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα τραπεζικά ομόλογα (SMPS και ANFAS) ύψους 603 εκατ. ευρώ.
«Η Ελλάδα έχει κάνει συνεχή πρόοδο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενόσω αντιμετωπίζει επιδέξια τον δύσκολο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκοί φορείς έχουν αξιολογήσει θετικά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας το φθινόπωρο του 2022. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για αυτή τη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης χρέους που σχετίζονται με τις σχετικές δεσμεύσεις. Η συνολική αξία όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους αγγίζει τα 11,5 δισ. Ευρώ», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EFSF Πιερ Γκραμένια.
Συμπλήρωσε: «Χάρη στις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες εφάρμοσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της έχει καταστεί πολύ πιο δυναμική και ανθεκτική. Η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και η οικονομική ανάπτυξη το 2022 ήταν ανάμεσα στις υψηλότερες στην Ε.Ε. Η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμένει προτεραιότητα και θα πρέπει να συνεχίσουν οι περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μείωση και επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και την εργατική νομοθεσία».
Το περιθώριο ενίσχυσης 2% σχετίζεται με το δάνειο του EFSF για την Ελλάδα 11,3 δισ. ευρώ (μέρος του δεύτερου ελληνικού προγράμματος), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση εξαγοράς χρέους το 2012. Το περιθώριο είχε αρχικά προβλεφθεί να ισχύει για αυτό δάνειο από το 2017 και μετά. Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το περιθώριο αύξησης επιτοκίου μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017. Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, ένας μηχανισμός υπό όρους για τη μείωση του περιθωρίου κλιμάκωσης σε μηδέν, αρχής γενομένης από το έτος 2018, συμφωνήθηκε. Τέτοιες μειώσεις εφαρμόστηκαν με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου σε σχέση με τις περιόδους εξαμήνου έως το τέλος του 2022, με βάση τη θετική αξιολόγηση της συνεχιζόμενης εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ESM και τη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις της πολιτικής μετά το πρόγραμμα. Στην ίδια βάση ελήφθη και η απόφαση για τη μείωση του περιθωρίου από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.
Διαβάστε επίσης
ΕΚΤ: Νέα αύξηση κατά 0,5 στα επιτόκια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί