ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέες αυξήσεις στις τιμές πολλών προϊόντων, ετοιμάζουν οι εγχώριες επιχειρήσεις το επόμενο 12μηνο, όπως προκύπτει από έρευνα της Grant Thornton «Greek Business Pulse», η οποία παρουσιάστηκε χθες. Ως αιτιολογία των αυξήσεων δίνεται η άνοδο του κόστους παραγωγής, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, είτε προκειμένου να αποκαταστήσουν ή να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 6 στους 10 επιχειρηματίες περιμένουν αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ 2 στους 10 από αυτούς δηλώνουν ότι η αύξηση του κόστους θα υπερβεί το 10%. Το 54% των επιχειρήσεων θεωρεί, ως μεγαλύτερο εμπόδιο για τις προοπτικές ανάπτυξης, τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις καθώς μειώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Άλλο ένα 36% θεωρεί αρκετά σημαντικό το θέμα.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 80% των επιχειρήσεων, που αναμένει αύξηση του κόστους παραγωγής, προτίθεται να ενσωματώσει την επιβάρυνση στις τελικές τιμές προϊόντων. Δηλαδή, προτίθεται να προχωρήσει σε διορθωτικές αυξήσεις τιμών, για να συντηρήσει τα περιθώρια κέρδους του.
Σε αυξήσεις τιμών, όμως, προτίθενται να προβεί και μέρος των επιχειρήσεων (περίπου 20%), που δεν αναμένει αύξηση στο κόστος παραγωγής. Πρόκειται για κίνηση που αποσκοπεί σε αποκατάσταση/διεύρυνση περιθωρίων κέρδους. Τέλος, υπάρχει ένα περίπου 10% των επιχειρήσεων, το οποίο αναμένει μείωση του κόστους παραγωγής. Εξ αυτών μόλις το 50% προτίθεται να μειώσει τιμές.
Το 55% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στο δείγμα δήλωσαν αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες και μόλις 19% απαισιόδοξοι. Μεγαλύτερη αισιοδοξία καταγράφεται και για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αλλά η έρευνα του 2022 έγινε με νωπές τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής. Το 69% των επιχειρηματιών εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι εταιρείες τους θα αυξήσουν τα έσοδά τους το επόμενο 12μηνο, ενώ το 65% αναμένει αύξηση κερδοφορίας.
Τέλος, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι πρέπει να προβούν σε αυξήσεις μισθών.
Το 54% των συμμετεχόντων προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο 12μηνο, έναντι 49% πέρσι.
Σημειώνεται ότι με βάση την έρευνα, από το 2021 ως το πρώτο εξάμηνο του 2023 η Ελλάδα έκλεισε το μεγαλύτερο μέρος της «ψαλίδας», σε σχέση με την Ε.Ε., ως προς τους μισθούς.
Διαβάστε επίσης:
Κώστας Σκρέκας: Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε Procter & Gamble και Unilever για αθέμιτη κερδοφορί
Επιταγή ακρίβειας – Οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί