Τα ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και την κατάργηση του παραβόλου των 46 ευρώ παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στην εκδήλωση για την νέα διαδικασία των «Ψηφιακών ΚΕΠΑ» και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνομίλησε με άτομα με αναπηρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα για να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους.

Τέσσερις παρεμβάσεις με τη λειτουργία της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας:

-Καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ. Μέχρι χθες απαιτούνταν 3 με 4 επισκέψεις στα ΚΕΠΑ για να μπορέσει ο πολίτης να πιστοποιήσει την αναπηρία του. Σήμερα απαιτείται μια μόνο επίσκεψη, την ημέρα της εξέτασης του από την επιτροπή γιατρών. Όλα τα υπόλοιπα θα γίνονται ηλεκτρονικά!

-Δημιουργείται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, η οποία θα ισχύει για όλες τις επιμέρους παροχές της πολιτείας σε αναπήρους πολίτες.

Ως παροχές θεωρούνται τα επιδόματα αναπηρίας, η σύνταξη αναπηρίας, το εξωιδρυματικό επίδομα κα. Με τη νέα διαδικασία, ΜΙΑ μόνο εξέταση και ΜΙΑ μόνο γνωμάτευση γιατρών αρκεί προκειμένου να εκδοθεί η ενιαία ιατρική γνωμάτευση. Ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει πρώτα ηλεκτρονικά την ενιαία ιατρική γνωμάτευση και στη συνέχεια θα κάνει αίτηση στον ΕΦΚΑ, στον ΟΠΕΚΑ κλπ για τη λήψη της παροχής.

-Καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία 5ετία το εν λόγω παράβολο κατέβαλαν πάνω από 250.000 πολίτες που ήθελαν να πιστοποιηθούν από ΚΕΠΑ.

-Τίθεται σε λειτουργία η Εθνική Πύλη Αναπηρίας και συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας βρίσκονται σε προχωρημένη φάση για τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ της Αθήνας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στους χώρους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

«Εγκαταστάσεις με πάρκινγκ και όλες τις αναγκαίες υποδομές. Θεσπίσαμε επίσης τόσο για τον ΕΦΚΑ όσο και για τα ΚΕΠΑ τα ηλεκτρονικά ραντεβού. Τα ηλεκτρονικά ραντεβού κατήργησαν τις ουρές και μείωσαν σε σημαντικό βαθμό την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία- πάνω από 500.000 ηλεκτρονικά ραντεβού υλοποιήθηκαν για υποθέσεις ΚΕΠΑ τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Σήμερα ερχόμαστε και παρουσιάζουμε με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση. Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και την Εθνική Πύλη Αναπηρίας. Πρόκειται για μια σύνθετη και πολυεπίπεδη μεταρρύθμιση που ψηφιοποιεί και απλοποιεί το σύνολο της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας”.

Ηλεκτρονικά μια και μόνο αίτηση, ο γιατρός συντάσσει τον φάκελο και στη συνέχεια ηλεκτρονικά ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για το επικείμενο ραντεβού τους, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Η ενιαία γνωμάτευση θα είναι μια και μόνο και θα χρησιμοποιείται για όλες τις παροχές προς τους αναπήρους. Πλέον θα υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή όλων των δεδομένων για το σύνολο των αναπήρων της χώρας.

Μελλοντικές παρεμβάσεις

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν ακόμη 4 μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

Συγκεκριμένα:

  • Καθιερώνεται το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται όλα τα πιστοποιημένα άτομα με αναπηρία στη χώρα. Το Μητρώο υπήρξε διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος.
  • Θεσπίζεται η Κάρτας Αναπηρίας, η οποία αντλεί τα στοιχεία της από το Μητρώο, μέσω της οποίας τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν με ψηφιακό τρόπο την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους. Μία κάρτα που θα ισχύει για όλες τις υπηρεσίες και όλες τις επαφές των αναπήρων με το δημόσιο. Πρόκειται για μια ακόμα σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και η σταδιακή έναρξη λειτουργίας θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου 2022.
  • Aναμορφώνεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ. Στο ΕΣΙ θα μπορούν να ενταχθούν ιατροί όχι μόνο από το δημόσιο (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, περνώντας ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται το δυναμικό του σώματος για να γίνονται πιο γρήγορα οι εξετάσεις και παράλληλα εμπλουτίζεται με νέες και σύγχρονες ειδικότητες. Αρκεί να σας αναφέρω πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ειδικότητα παιδιάτρου στο Σώμα των Ιατρών και οι εξετάσεις των παιδιών γίνονταν από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
  • Τέλος, προωθείται ο νέος για την Ελλάδα θεσμός του Προσωπικού Βοηθού, που θα συμβάλλει στην ομαλή ένταξη αρκετών αναπήρων συνανθρώπων μας στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Διαβάστε επίσης

ΓΣΕΒΕΕ: Τα αποτελέσματα των εκλογών

ΔΥΠΑ: Μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Bloomberg: Νέα καθυστέρησή στο ανώτατο όριο των τιμών του ρωσικού πετρελαίου