«Φρένο» στα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για αυξήσεις στα τιμολόγια τηλεπικοινωνιών έβαλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι το υπουργείο δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει η αναπροσαρμογή των τιμών στα τιμολόγια των παρόχων λέγοντας, ωστόσο ότι αυτό είναι στο χέρι της ΕΕΤΤ.

«Κατανοούμε την ανάγκη των παρόχων. Κατανοούμε τις επενδύσεις που κάνουν. Συνεχίζουμε, ωστόσο, να επιμένουμε ότι την εποχή αυτή δεν είναι δυνατόν να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες να “σπάσουν” συμβόλαια και να κάνουν τιμαριθμικές αυξήσεις.

Είναι αδιανόητο να συμφωνήσουμε σε οποιοδήποτε σπάσιμο συμβολαίου. Είπαμε την άποψή μας στην ΕΕΤΤ. Η ΕΕΤΤ είναι αυτή που αποφασίζει» τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Παπαστεργίου.

Ο υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης από την πλευρά του είπε ότι τα τελευταία δυο χρόνια οι τηλεπικοινωνίες είναι ο μοναδικός κλάδος που έχει προχωρήσει σε μειώσεις. «Εμείς είπαμε την άποψή μας στην ΕΕΤΤ και αυτή αποφασίζει καθώς είναι ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για το γενικό κανονισμό αδειών», επεσήμανε.

Πρόστιμα στους πειρατές της συνδρομητικής

Όπως ανέφερε σε σχετική ενημέρωση ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, το επόμενο διάστημα έρχονται νέα δραστικότερα μέτρα κατά της πειρατείας. Όπως είπε η πειρατεία αποτελεί μεγάλο αγκάθι για την κοινωνία, ενώ αυτή την περίοδο το υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού για τα νέα μέτρα αντιπειρατείας.

Όπως επεσήμανε το επόμενο διάστημα θα έρθουν μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν ελέγχους, αλλά και πρόστιμα σε όσους καταναλώνουν παράνομο streaming.

Δηλαδή τόσο στον «πειρατή», όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και καιρό, όσο και στον ίδιο τον χρήστη πειρατικών συνδέσεων.

Οι πληροφορίες για τους χρήστες θα αντλούνται από τους ίδιους τους «πειρατές» και εφόσον υπάρξει διασταύρωση θα επιβάλλονται και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Ο προσωπικός αριθμός και η πλατφόρμα για τον έλεγχο των παραλιών

Για τις προτεραιότητες του υπουργείου όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κυβερνοασφάλεια μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που τρέχει και αναμένεται να βγουν μέσα στο επόμενο διάστημα είναι ο προσωπικός αριθμός. «Το υπουργείο προχώρα σε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα όπως ο προσωπικός αριθμός είπε ο κ. Παπαστεργίου τονίζοντας ότι είναι μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, ώστε να μην ταλαιπωρείται στις συναλλαγές του με το δημόσιο.

Ο προσωπικός αριθμός θα αποτελείται από το ΑΦΜ συν τρία ψηφία τα οποία θα τα επιλέγει ο πολίτης είπε ο ίδιος, ενώ μέχρι τέλος του έτους η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός Ψηφιακής μίλησε και για το wallet, το οποίο χαρακτήρισε επανάσταση και αναμένεται να βγει μέσα στο 2023. «Το δημόσιο μπορεί να αλλάξει γρήγορα και αποτελεσματικά και το wallet είναι μια ρύθμιση που θα το επιταχύνει» επεσήμανε. «Η επόμενη ημέρα είναι στη διακίνηση δεδομένων. Πλέον το ίδιο το δημόσιο με την άδεια του πολίτη μπορεί να παίρνει τα στοιχεία μας (οικογενειακή κατάσταση κλπ) ώστε να μπορούμε κάνουμε ενέργειες οι οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ πιο χρονοβορες.»

Επίσης μια νέα πλατφόρμα που θα βγει το επόμενο διάστημα και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο είναι για την οριοθέτηση των παραλίων, ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν πολύ το καλοκαίρι.

Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου μέσω αυτής της πλατφόρμας θα δημιουργηθεί μηχανισμός για τον έλεγχο των νόμιμων ή παράνομων παραλιών.

Οι πρωτοβουλίες για την πολιτική προστασία

Επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι είναι αυτό της πολιτικής προστασίας. «Η τεχνολογία μπορεί να προλάβει φωτιές για αυτό και είμαστε σε φάση υλοποίησης τριών πρωτοβουλιών» είπε.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο προχωρά σε τρεις πρωτοβουλίες προκειμένου η πολιτική προστασία να είναι έτοιμη για την επόμενη καλοκαιρινή σαιζόν.

Πρώτη πρωτοβουλία είναι η προειδοποίηση για πυρκαγιές με εργαλείο την τεχνολογία, μέσω θερμικών καμερών, με liders για εντοπισμό πυρκαγιών.

Δεύτερη πρωτοβουλία είναι μια πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα τα οποία πολλές φορές αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, ενώ η τρίτη είναι το κομμάτι του ελέγχου της μέτρησης στα ποτάμια για πιθανές προγνώσεις για το πόσο μπορεί να φουσκώσει ο ποταμός και να αποφευχθεί μια πλημμύρα.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Μέχρι σήμερα το υπουργείο μέσα στο καλοκαίρι έχει υλοποιήσει πολλά σημαντικά προγράμματα όπως τα ραντεβού για τις ταυτότητες, επιδότηση ενοικίου, τα διάφορα passes (youth pass, market pass κλπ) ειπε ο κ. Παπαστεργίου.

Έγινε πολύ σημαντική δουλειά στο Κτηματολόγιο, αλλά τα πιο σημαντικά έρχονται από εδώ και πέρα.

«Τέλος, κάναμε τις πρώτες συζητήσεις για να επιταχύνουμε τα έργα της δικαιοσύνης» τόνισε ο υπουργός. «Κάποια από αυτά τα έργα είναι προς παράδοση και άλλα προς υλοποίηση ωστόσο έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την γρηγορότερη ολοκλήρωση του».

Ταυτόχρονα προχώρα και ο φάκελος υγείας που θα διευρύνει το σημερινό myhealth app και θα δίνει πρόσβαση στο σύνολο των ιατρικών δεδομένων των ασθενών. «Διαρκώς προστίθενται τα συστήματα νοσοκομείων και ιδιωτικών κέντρων ώστε να υπάρχουν στο φάκελό μας τα αποτελέσματα».

Ο κ. Παπαστεργίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο έργο Smart Readiness, αξίας 100 εκατ. στο οποίο πριν μερικές ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα για να γίνουν αιτήσεις για οπτική ίνα σε 120.000 κτίρια.

«Επίσης έρχεται το gigabit voucher οποίο αναμένεται να βγει μέσα στο 2024» όπως είπε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Παπαστεργίου: Για πρώτη φορά η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο Δημόσιο

ΟΤΕ-Unisystems-Netcompany: Μπήκαν οι υπογραφές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ

Τηλεπικοινωνίες: Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια – Τι θα κάνουν ΟΤΕ, Nova και Vodafone