ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε εκ βάθρων αλλαγές στη φορολόγηση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, προχωρά η κυβέρνηση. Την Τρίτη το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης, θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ηδη ανακοινώθηκε η χορήγηση χρηματικού μπόνους σε όσους «καρφώνουν» φοροφυγάδες, όμως, οι ανατροπές που έρχονται στους φορολογούμενους θα είναι σημαντικές. Ειδικά για όσους ελεύθερους επαγγελματίες εμφανίζουν συστηματικά εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.
Ο Κ. Χατζηδάκης φωτογραφίζοντας «ανατροπές» στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ μόλις δυο στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ το χρόνο το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά το μήνα για 14 μήνες, στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως επισημαίνουν πηγές από το ΥΠΕΘΟ, η ανάγκη παρέμβασης στο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων προκύπτει από τα στοιχεία των εφετινών φορολογικών δηλώσεων (για τα εισοδήματα του 2022), τα οποία επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ. Δέσμευση του υπουργείου, είναι πάντως να μην υπάρξουν αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την επεξεργασία των τελευταίων φορολογικών δηλώσεων των 733.396 αυτοαπασχολούμενων, προκύπτει ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2022 εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ μόνο 31.652 ή 4,3% του συνόλου δηλώνουν πάνω από 40.000 ευρώ. Επομένως, περίπου επτά στους δέκα αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι 780 ευρώ τον μήνα (επί 14 καταβολές), ή 10.920 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, όπως επισημαίνουν από το ΥΠΕΘΟ, ο εργοδότης δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα από εκείνο των υπαλλήλων που απασχολεί.
Κλιμάκιο εισοδήματος (Euro) Πλήθος Ποσοστό
10.000 496.287 68%
10.0000- 20.000 132.713 17,9%
20.000- 30.000 49.320 6,6%
30.000- 40.000 23.424 3,2%
Πάνω από 40.000 31.652 4,3%
ΣΥΝΟΛΟ 733.396 100%
Επίσης, από το 2024 δεν θα εκπίπτουν δαπάνες που δεν δηλώνονται στο MyDATA. Επιπλέον, τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορούν να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει η Εφορία για τις εισπράξεις του φορολογούμενου.
Τέλος, στο πλαίσιο για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγή μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για με τους κλάδους που θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά POS και η οποία θα ορίζει ότι στις αρχές του 2024 θα πρέπει να διαθέτουν POS και να δέχονται πληρωμές με κάρτες τα ταξί, οι κινηματογράφοι, οι λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα παντοπωλεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες, οι συναυλιακοί χώροι.
Τα 10 νέα «εργαλεία»
Με τη χρήση της τεχνολογίας, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις κατά της φοροδιαφυγής, προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτό το τεράστιο «αγκάθι», μέσα από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την ενίσχυση των ελέγχων και των διασταυρώσεων.
Τα 10 νέα «εργαλεία» που φέρνει το οικονομικό επιτελείο με το επερχόμενο νομοσχέδιο είναι:
1. Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024. Το μέτρο αφορά 450.000 επιχειρήσεις και θα καταγράφεται κάθε συναλλαγή με τα POS στην ταμειακή μηχανή, δηλαδή δεν θα πραγματοποιείται καμία πληρωμή αν δεν εκδοθεί πρώτα απόδειξη.
2. Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα καταστούν υποχρεωτικά από το 2024, ώστε να περάσουν οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή. Πλέον, τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση.
3. Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια συνδέονται άμεσα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας myDATA με το νέο έτος. Εντός του 2024 θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις να διαβιβάζουν τα έσοδα και τα έξοδα στην πλατφόρμα.
4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών από όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου.
5. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και όχι με μετρητά. Από τις 338.511 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων συνολικού ύψους 27,7 δις ευρώ, εκ των οποίων οι 42.613 μεταβιβάσεις έγιναν αποκλειστικά με μετρητά ύψους 462,5 εκατ ευρώ και οι 41.741 που εξοφλήθηκαν εν μέρει με μετρητά.
6. Ενεργοποίηση ψηφιακού δελτίου αποστολής. Στις αρχές του έτους πιλοτικά και έως το τέλος του έτους κανονικά. Για τα αγαθά που διακινούνται στη χώρα θα υπάρχει real time παρακολούθηση. Το δελτιο αποστολής θα περιλαμβάνει τα στοιχεία που απαιτούνται για τη διευκόλυνση των ελέγχων της ΑΑΔΕ.
7. Αύξηση του προστίμου παράνομων συναλλαγών άνω των 500 ευρώ σε πόσο διπλάσιο της συναλλαγής. Έτσι, αν γίνει μια συναλλαγή με μετρητά ύψους 600 ευρώ, το πρόστιμο θα ανέλθει στα 1.200 ευρώ.
8. Θεσμοθέτηση πληρωμής προνομιακών επιδομάτων μέσω πιστωτικών καρτών
9. Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας, ώστε να μην έχουν καμία δυνατότητα συνεργασίας με άλλες εταιρείες
10. Παρεμβάσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Θα υπάρχει φόρος διαμονής σε όλες τις μισθώσεις, ενώ όσοι διαθέτουν πάνω από 2 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία.
Διαβάστε επίσης:
Υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Χατζηδάκης: Μπόνους για όσους αποκαλύπτουν μαϊμού αποδείξεις – Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς