Αντιμέτωποι με την Εφορία θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ρίχνεται στη μάχη των ανείσπρακτων χρεών πραγματοποιώντας με εντολή Πιτσιλή 56.000 επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους αλλά και πάνω από 100.000 τηλεφωνικές οχλήσεις για συμμόρφωση υποχρεώσεων.

Η Εφορία μάλιστα θα εισβάλλει φέτος και στους τραπεζικούς λογαριασμούς εξαπολύοντας μπαράζ κατασχέσεων για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» από φόρους και χαράτσια προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με γνώμονα την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης για πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Αναφορικά με το άνοιγμα των θυρίδων απλουστεύονται οι διαδικασίες, προκειμένου να εντοπιστούν χρήματα και τιμαλφή που κρύβουν οι φορολογούμενοι.

Παράλληλα στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ, μπαίνουν 2.500 περιπτώσεις φορολογίας ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ συνολικά ο στόχος βεβαίωσης φόρων από ελέγχους αναμένεται να ξεπεράσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών τα 2,6 δισ. ευρώ. Επιδίωξη της ΑΑΔΕ είναι η επιβολή προστίμων να γίνεται το αργότερο εντός 3μήνου από τη διαπίστωση της παράβασης.

Μεγάλη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στο κυνήγι των λεγόμενων μεγαλοοφειλετών όπου εκεί υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς 7.748 ιδιώτες και επιχειρήσεις χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά πάνω από το 90% των οφειλών.

Σύμφωνα με το σχέδιο Ελέγχου της ΑΑΔΕ η είσπραξη από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει για εφέτος τα 675 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, γίνεται σαφές ότι περίπου το 66% των οφειλετών κινδυνεύουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ μέσα στο 2019 αναμένεται να χαρακτηριστούν 4,5 δισ. ευρώ ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα αποστέλλουν e-mail ή sms υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες προκειμένου να σπεύσουν να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους, ενώ ενδεικτικό της αδυναμίας των νοικοκυριών να εξοφλήσουν τα χρέη τους είναι ότι 2.514.722 πολίτες χρωστούν έως 500 ευρώ. Την διαδικασία της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων θα επιβλέπουν στελέχη της ΑΑΔΕ και τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται σε τριμηνιαία βάση.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 προβλέπει επίσης ότι θα διενεργηθούν περισσότεροι από 200.000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι με την αξιοποίηση των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου ενώ προωθείται η διασύνδεση του Taxisnet με το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ. Στόχος της Φορολογικής Διοίκησης είναι όσα στοιχεία την «ενδιαφέρουν» να βρίσκονται στη διάθεσή της χωρίς αναζήτηση με αυτόματη ενημέρωση του Μητρώου φορολογουμένων .

Στην κορυφή των ελεγκτικών στόχων βρίσκονται τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, τουλάχιστον 1.000 έλεγχοι σε ακίνητα τα οποία εμφανίζονται προς βραχυχρόνια μίσθωση στις διάφορες πλατφόρμες, περισσότεροι από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών ενώ τη «τιμητική» τους θα έχουν, όπως κάθε χρονιά, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους εστίασης και τουρισμού , πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει έναρξη σε ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές όπως η Κύπρος ή η Βουλγαρία αλλά και όσοι επιδίδονται στο σπορ των «μαϊμού» αποδείξεων και των «λειψών» αποδείξεων μέσω των POS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέλος το αυτόφωρο για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ – Τι προβλέπει η τροπολογία «ασπίδα»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρόμος για 1.836.926 φορολογούμενους: Έρχονται κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ενοικίων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε απόγνωση 1,82 εκατ. φορολογούμενοι-Στον «προθάλαμο» των κατασχέσεων για χρέη άνω των 500 ευρώ