ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ολιγοήμερη παράταση στην επιδότηση παγίων δαπανών επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί θεωρείται άκρως ασφυκτικό για τις επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν στο νέο μέτρο. Σημειώνεται πως η σχετική πλατφόρμα άνοιξε στο τέλος Μαΐου με την καταληκτική προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για ένταξη στην επιδότηση να λήγει στις 17 Ιουνίου.
Όπως τόνιζαν φοροτεχνικοί και επιχειρήσεις, το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί σε άμεση συνάρτηση με τα προβλήματα που εντοπίστηκαν τις πρώτες ημέρες στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθιστούσαν αδύνατη την ανταπόκριση των δυνητικά δικαιούχων.
Πριν από λίγες εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο τροποποίησε το πλαίσιο επί της διαδικασίας, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν, αλλά να μην υποβάλουν το έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης σε αυτή τη φάση, καθώς θεωρούνταν αδύνατη η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Η επιδότηση
Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, με τη μείωση του τζίρου να ξεπερνά το 30%, ενώ η επιδότηση θα καλύψει μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020.
Η επιδότηση των παγίων δαπανών δεν θα πραγματοποιηθεί με την μορφή μετρητών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά μέσω ενός «πιστωτικού», που θα δοθεί από το ελληνικό δημόσιο. Αυτά τα κρατικά «κουπόνια» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Οι «κόφτες»
Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες, θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:
• Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
• Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
• Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
• Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
• Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Οι δαπάνες που επιδοτούνται
Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει.
Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:
• παροχές σε εργαζόμενους,
• ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
• ενέργεια,
• ύδρευση,
• τηλεπικοινωνίες,
• ενοίκια,
• λοιπά λειτουργικά έξοδα, και
• χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
Από το σύνολο των «Επιλέξιμων Δαπανών» θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό που έχει καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις. Στο ποσό που απομένει, θα καλυφθεί από κρατική ενίσχυση ένα συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο θα είναι κατά μέσο όρο 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως 90% για τις μικρές.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΕ: Προσφορές 107 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο για το Ταμείο Ανάκαμψης
«Τρύπα» 132 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα
Χρήστος Σταϊκούρας: «Οι αρχές και οι στόχοι της μεταρρύθμισης των αντικειμενικών αξιών»
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ