Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής ο διορισμός της Βασιλικής Λαζαράκου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Υπέρ του διορισμού της προτεινομένης από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «παρόν» και μόνο η Ελληνική Λύση ψήφισε αρνητικά. Ειδικότερα, 10 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 8 δήλωσαν «παρών» και ένας «όχι».

Η κ. Λαζαράκου, κατά την ακρόασή της από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ανακοίνωσε ότι προτεραιότητά της θα είναι η ενίσχυση της εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με χρήση της τεχνολογίας τόσο για την πρόληψη φαινομένων, όπως η Folli Follie, όσο και για την καταπολέμηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Όπως είπε, στόχος θα είναι η προστασία επενδυτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, με στόχο το ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας, αλλά και η πλήρης κατανόηση του συνεχώς μεταβαλλόμενου πλαισίου και του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Στόχος δικός μου για την επόμενη μέρα θα είναι το τρίπτυχο ‘εκσυγχρονισμός και ενίσχυση και οργάνωση ασφαλούς πλαισίου λειτουργίας της ΕΚ’ σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δηλαδή, η εναρμόνιση της προληπτικής εποπτείας με χρήση της τεχνολογίας για περισσοτέρους ελέγχους και δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε να λειτουργεί ως πραγματική και εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» τόνισε η κ. Λαζαράκου.

Μετοχές-φούσκες

Για τις μετοχές-φούσκες και τα μπόνους των εισηγμένων, όπως τόνισε η κ. Λαζαράκου, αρμοδιότητα της ΕΚ είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση του κοινού, ενώ οι οικονομικές καταστάσεις και ανακοινώσεις θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πλήρη και πραγματική εικόνα μιας εταιρίας. «Η ΕΚ θα πρέπει να επέμβει και να ζητάει να ενημερωθεί ο κόσμος, αυτός θα είναι ο ρόλος μας. Να έχουμε ουσιαστική ενημέρωση. Τα μπόνους δεν απαγορεύονται, αλλά να γίνονται στο πλαίσιο της σωστής λειτουργίας. Υπάρχουν και προβλήματα από άγνοια ή μη κατανόηση νομοθεσίας» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Δραγασάκη για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση (μετά την υπόθεση της Folli Follie) και το νομικό πλαίσιο για τα funds με έδρα την Ελλάδα, απάντησε:

«Γνωρίζω πως έχουνε ετοιμαστεί, ειδικά για το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, είναι κάτι που είδαμε πως χρειάζεται ενίσχυση. Όλες οι συζητήσεις και για τα ειδικού τύπου funds είχαν ξεκινήσει και από την προηγούμενη Διοίκηση την δική μας, είναι θετικό ότι συνεχίστηκαν και από την επόμενη. Θα πρέπει ναι, να το δούμε και η εισήγησή μου θα είναι αν χρειάζονται προσαρμογές και νέα ζητούμενα. Θα το εισηγηθούμε στο υπουργείο για να προχωρήσει. Είναι από τα πρώτα ζητήματα. Και τα ειδικού τύπου funds μέσα από τα οποία θα μπορούν να γίνουνε επενδύσεις και ναι, είναι ένα σχέδιο το οποίο θα δούμε αν θα το ολοκληρώσουμε τεχνικά».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι υπήρξε υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, υπογράμμισε ότι «η αξιοπιστία δεν εξαρτάται από τυχόν πολιτική του επιθυμία και επιλογή του πολίτη να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, γιατί θεωρώ ότι με την εμπειρία που είχα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο οποίο είχα τη χαρά να κλείσω σε χρόνο – ρεκόρ σχετική νομοθεσία, συμβάλω στην εξυπηρέτηση ελληνικών συμφερόντων. Η αξιοπιστία και κατάρτιση δεν επηρεάζονται από τις πολιτικές μας θέσεις, που όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν».

Έρχεται νομοσχέδιο

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση μέσα στον Οκτώβριο θα καταθέσει νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

«Για την κυβέρνηση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός τομέας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας» τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση του εποπτικού της ρόλους και στη θωράκισή της με τις κατάλληλες υποδομές και τα αναγκαία εργαλεία.

«Στόχος» όπως είπε «είναι να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό και σταθερό θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον που θα έχει κανόνες και υψηλά standards και θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την οικονομική σταθερότητα».

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, βιώσιμης ανάπτυξης και ηλεκτρονικής εναρμόνισης.