ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με κλειστή Βουλή και στην τελική ευθεία για την πρώτη κάλπη ξεκινάει στο τέλος Μαρτίου η δεύτερη Μεταπρογραμματική Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Εξ αποστάσεως, τα στελέχη της ΕΚΤ, του ESM, της Κομισιόν, αλλά και παρατηρητής του ΔΝΤ θα «σκανάρουν» την ελληνική οικονομία, σε συνεργασία με την ομάδα των Ελλήνων τεχνοκρατών που θα εξακολουθήσει να εργάζεται στα κομβικά υπουργεία. Εν μέσω της εκλογικής διαδικασίας και με ανοικτό στοίχημα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το να προκύψει ένα θετικό country report για την οικονομία από τον επικείμενο έλεγχο είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Κάτι τέτοιο, σε όποιο χρόνο και αν δημοσιοποιηθεί η έκθεση, δηλαδή πριν ή μετά την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, θα λειτουργήσει ως σήμα των επίσημων πιστωτών προς τις αγορές που θα επισφραγίζει πως η οικονομία κινείται σε σωστή τροχιά, ενισχύοντας τις πιθανότητες για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο.
Τα τέσσερα «μέτωπα»
Η αξιολόγηση θα γίνει εφ’ όλης της ύλης. Η μεγαλύτερη όμως έμφαση αναμένεται να δοθεί στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, τις εξελίξεις στις τράπεζες, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την δυναμική επίτευξης του στόχου για το πλεόνασμα καθώς και την πορεία υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
- Ανάπτυξη: Αρμόδια στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα για υπέρβαση του στόχου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος. Αν και σημειώνουν πως είναι ακόμη νωρίς καθώς καλά – καλά δεν έχει κλείσει το πρώτο δίμηνο του έτους, δίνουν ιδιαίτερη βάση στα θετικά μηνύματα που λαμβάνουν από τις τουριστικές κρατήσεις, οι οποίες εκτιμάται πως κινούνται καλύτερα και από το 2022. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 1,8% και η Κομισιόν 1,2%. Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει επικαιροποιημένες προβλέψεις τον Απρίλιο με τις εαρινές εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία. Θα έχει προηγηθεί άλλωστε στις 7 Μαρτίου η δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ του 2022 από την ΕΛΣΤΑΤ, παρέχοντας πρόσθετες ενδείξεις και για την φετινή δυναμική.
- Τράπεζες: Kατά την αξιολόγηση από τους θεσμούς θα είναι διαθέσιμα και τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών οι οποίες ξεκινούν τις ανακοινώσεις σήμερα, Παρασκευή, με την Τράπεζα Πειραιώς. Οι ελεγκτές αναμένεται να εστιάσουν στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού και στην πρόοδο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους καθώς όμως και στο σχεδιασμό για την σταδιακή αποεπένδυση του ΤΧΣ, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί μετεκλογικά.
- Δημοσιονομικά: Σταθερά στο μικροσκόπιο των θεσμών είναι η δημοσιονομική θέση της χώρας. Στο τέλος Μαρτίου που θα γίνει ο έλεγχος θα είναι διαθέσιμα και στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Μάρτιο, που θα συμπληρώνουν την εικόνα για το πρώτο τρίμηνο. Όπως έχει γράψει το Mononews φέτος αναμένεται να επιδιωχθεί η επίτευξη υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,7% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, προκειμένου να ενδυναμωθεί το θετικό story για την ελληνική οικονομία και να διευκολυνθεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
- TAA/ Μεταρρυθμίσεις: Τα έργα του ΤΑΑ είναι για τους οίκους και τις αγορές το πιο πολύτιμο αναπτυξιακό ανάχωμα. Όπως εκτιμά κυβερνητικό στέλεχος φέτος έχουμε προς απορρόφηση περίπου 3,5 δισ., ποσά που από μόνα τους στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την τρέχουσα πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8%. Διαρκής παραμένει η πίεση και για μεταρρυθμίσεις καθώς οι θεσμοί και οι αγορές θα θέλουν να δουν πρόοδο σε κρίσιμα πεδία, όπως η δικαιοσύνη και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και μάλιστα ως πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νικόλας Πατέρας: Δωρεά 10 νέων περιπολικών στην ΕΛΑΣ
- Nestle: Ανήγγειλε αύξηση τιμών στον καφέ και σμίκρυνση των συσκευασιών της
- Συνάντηση Σι-Μακρόν: Η Κίνα θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Γαλλία
- Βραζιλία: Συλλήψεις 5 ατόμων για την συνωμοσία του 2022 με στόχο την δολοφονία του Προέδρου Λούλα