Τα κρίσιμα βήματα για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στόχος που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σχεδιάζουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, στον άμεσο σχεδιασμό του Χρήστου Σταϊκούρα και του Θεόδωρου Σκυλακάκη, είναι:

  • Η τακτική πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
  • Η προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010.
  • Η περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.
  • Η δημιουργία πλαισίου και η έκδοση «πράσινων» ή «βιώσιμης ανάπτυξης» ομολόγων.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη χρονική συγκυρία με το ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού, επιτρέποντας την επανέκδοση μιας σειράς ομολόγων, για την άντληση υψηλότερων ποσών με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Τα ακριβά δάνεια

Μετά την επανέκδοση των ελληνικών ομολόγων 5ετούς και 30ετούς διάρκειας το Υπουργείο Οικονομικών είχε δηλώσει πως μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων που έχει λάβει η χώρα μας. Μόνο προς το ΔΝΤ το υπόλοιπο της οφειλής ανέρχεται στα 1,8 δις ευρώ. Αυτά τα δάνεια συνοδεύονται από πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού και θα πρέπει να αποπληρωθούν με κεφάλαια τα οποία έχουν αντληθεί από τις αγορές με ιδιαίτερο χαμηλό κόστος. Υπενθυμίζεται πως στην επανέκδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου το επιτόκιο ήταν σχεδόν μηδενικό και στο 30ετές διαμορφώθηκε κοντά στο 1,67%.

Πέραν από τη συνεχή παρουσία της χώρας στις αγορές, αναμένεται να δημιουργηθεί το σχετικό πλαίσιο και θα προχωρήσει η έκδοση «πράσινων» ή «βιώσιμης ανάπτυξης» ομολόγων. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου τοποθετούν τις συγκεκριμένες εκδόσεις στο β’ εξάμηνο του 2022, ωστόσο βασική προϋπόθεση για την έξοδο στις αγορές για “πράσινα” ομόλογα είναι να έχουν ωριμάσει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι 6 στόχοι για το Υπουργείο Οικονομικών

Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν τεθεί μια σειρά από στόχοι, προκειμένου η χώρα να αφήσει πίσω της οριστικά την πολυετή οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, οι έξι στόχοι είναι:

  • Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο από το 2021
  • Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών από το 2021
  • Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022
  • Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα» δάνεια) εντός του 2022
  • Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023
  • Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το α’ εξάμηνο του 2023

Διαβάστε επίσης

Οικονόμου: Οι εμβολιασμένοι δικαιούνται να έχουν προνόμια

Τράπεζα Πειραιώς: Σχεδιάζει έκδοση πράσινου senior ομολόγου