ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Τις νέες κατευθυντήριες γραμμές προς όλα τα κράτη-μέλη και τα δημοσιονομικά τους αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Οι νέες συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής θα είναι «κομμένες και ραμμένες» για κάθε χώρα ξεχωριστά. Ιδιαίτερο βάρος πέφτει και στην Ελληνική οικονομία καθώς θα πρέπει να «μαζέψει» τα ελλείμματα των περασμένων ετών, αλλά και να μειώσει το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη.
Στην πράξη η χώρα μας θα πάρει μία «πρώτη γεύση» για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα συμφωνηθούν τους επόμενους μήνες και θα πρέπει να επιτυγχάνονται από το 2024 και έπειτα, με απώτερο στόχο να αποκλιμακωθεί το χρέος, αλλά και να συνεχίσει να θεωρείται βιώσιμο.
«Ψαλίδι» στις δαπάνες
Σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής επιτροπής αναμένεται να βρεθούν οι δημόσιες δαπάνες. Κι αυτό γιατί μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής και έπειτα της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα καταγράφηκε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς υπήρξαν σημαντικά μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2021 η Ελλάδα ήταν δεύτερη στην Ευρώπη (με πρώτη τη Γαλλία), με βάση τις δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκούσε πιέσεις εδώ και καιρό σε όλες τις κυβερνήσεις (και στην ελληνική) να βάλουν τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να αντικατασταθούν αποκλειστικά και μόνο από άκρως στοχευμένα μέτρα, με επίκεντρο τους ευάλωτους.
Στην Κομισιόν θεωρούν ότι τα δημόσια έσοδα «φούσκωναν» μέχρι πρότινος λόγω του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα το «πρόβλημα» να κρύβεται… κάτω από το χαλί. Από τη στιγμή που ο τιμάριθμος αποκλιμακώνεται δεν θα δίνεται η ίδια ώθηση στα δημόσια έσοδα με αποτέλεσμα να πρέπει να μπει «ψαλίδι» στις δαπάνες.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα
Μπορεί η τελική συμφωνία με την Ευρώπη για τα πρωτογενή πλεονάσματα 2024 να μην εμφανιστούν ξεκάθαρα στις νέες συστάσεις της Κομισιόν Ωστόσο θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς θα αποτυπωθούν οι προτάσεις της για τη χώρα μας με δεδομένο ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που απέστειλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από λίγες εβδομάδας και συγκεκριμένα στο τέλος Απριλίου, προβλέπεται ότι ο στόχος που θέτει Αθήνα κινείται στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ.
Αξίζει να σημειωθεί πως για φέτος ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα διατηρείται στο 0,7% του ΑΕΠ Αν και το Υπουργείο Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει ανεβάσει τον πήχη στο 1,1%. Ακόμα όμως και αυτή η αναθεώρηση (όπως έλεγαν πριν από μερικές ημέρες ανώτατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου) θα πρέπει να θεωρείται συντηρητική καθώς εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς μπορεί να κοιμηθεί ακόμα και στο 1,4% – 1,5%.
Ωστόσο, για το ερχόμενο έτους που επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει τεθεί στο 2,1% του ΑΕΠ, για το 2024 στο 2,3% το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026, δηλαδή έως τότε η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να φτάσει τα 6 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 31 Ιουλίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ