ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Όχι ένα, αλλά 28 νομοσχέδια προγραμματίζει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το 2024, που σημαίνει πως θα πρέπει να κατατίθενται κατά μέσο όρο πάνω από δύο σχέδια νόμου κάθε μήνα! Το έργο του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να είναι πολύ βαρύ το νέο έτος, γι αυτό το λόγο δεν αποκλείεται να καταλήξει τελικά ακόμα και σε… συγχωνεύσεις νομοσχεδίων, όπως εκτιμούσαν προ ημερών ανώτατα στελέχη του.
Φόρος 15% στις πολυεθνικές
Ένα από τα βασικά νομοσχέδια αποτελεί η ενσωμάτωση της Οδηγίας του ΟΟΣΑ για το φόρο τουλάχιστον 15% στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών. Πρόκειται για μια Οδηγία που έχει συμφωνηθεί εδώ και δύο χρόνια από 140 χώρες, ωστόσο η Ελλάδα θα έπρεπε να το είχε περάσει ήδη από την ελληνική Βουλή. Πάντως, ο φόρος στις πολυεθνικές θα τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας από το 2026.
Η αρχή για τη χώρα μας, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς, όταν θα συζητηθεί η οδηγία του ΟΟΣΑ. Το νέο πλαίσιο θα αφορά πολυεθνικές εταιρείες και εγχώριους ομίλους με ετήσιο τζίρο άνω των 750 εκατ ευρώ.
Έτσι, οι χώρες που διαθέτουν μικρότερους φορολογικούς συντελεστές, θα αναγκαστούν να τους αυξήσουν τουλάχιστον στο 15%, προκειμένου οι πολυεθνικές να μην φοροαποφεύγουν και να υπάρχει ίση μεταχείριση όλων των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται. Μάλιστα, σημαντικό ρόλο για τη φορολόγησή τους θα παίζει και η χώρα στην οποία βρίσκονται οι καταναλωτές τους.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν εκατοντάδες πολυεθνικοί όμιλοι που έχουν υποκαταστήματα στην χώρα μας, αλλά και μεγάλες ελληνικές εταιρίες, που το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει πάνω από τις 900.
Οι δύο πυλώνες της συμφωνίας του ΟΟΣΑ
Η χώρα μας είναι μεταξύ των 136 χωρών, από τα 140 συνολικά μέλη του Περιεκτικού Πλαισίου BEPS των ΟΟΣΑ και G20, που στηρίζουν τη συμφωνία και εκπροσωπούν πάνω από 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Πλέον, τη συμφωνία στηρίζουν και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος της συμφωνίας είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις να καταβάλλουν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται τον φόρο που πράγματι τους αναλογεί.
Φυσικά, αυτός είναι ο δεύτερος πυλώνας της συμφωνίας του ΟΟΣΑ, καθώς υπάρχει και ο πρώτος πυλώνας που θα διασφαλίσει μια δικαιότερη κατανομή των κερδών και των φορολογικών δικαιωμάτων από τις χώρες που είναι εγκατεστημένες οι πολυεθνικές επιχειρήσεις στις υπόλοιπες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Συγκεκριμένα, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις με παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και κερδοφορία άνω του 10%, θα ανακατανείμουν το 25% του κέρδους πάνω από το όριο του 10% στις υπόλοιπες δικαιοδοσίες.
Νομοσχέδιο για αιγιαλούς και παραλίες
Ένα ακόμα νομοσχέδιο που θα περάσει άμεσα είναι εκείνο για τους αιγιαλούς και τις παραλίες. Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, αφού το οικονομικό επιτελείο λάβει πρώτα την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα φέρουν το νέο νόμο, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο με το “κίνημα της πετσέτας” σε πολλά νησιά της χώρας, όπως συνέβη για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2023 σε Πάρο, Νάξο, Ρόδο, Σέριφο, Χαλκιδική κ.α.
Με τον νέο νόμο, όλοι οι επαγγελματίες θα γνωρίζουν για τη φετινή τουριστική σεζόν ποιο κομμάτι της παραλίας θα δικαιούνται να καταλάβουν με ξαπλώστρες και ομπρέλες και ποιο θα πρέπει να μείνει ελεύθερο, ενώ θα καθοριστούν και οι αποστάσεις.
Διαβάστε επίσης:
Εφορία: Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι την Πρωτοχρονιά – Οι φόροι και οι άλλες υποχρεώσεις
Εφορία: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι σε καταθέσεις, δαπάνες και πληρωμές με μετρητά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λίβανος: Χτύπημα του Ισραήλ σε πυκνοκατοικημένη περιοχή φαίνεται να σκότωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χεζμπολάχ
- Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και βελτίωση του καιρού από βδομάδα
- ΠΑΣΟΚ για διαγραφή Σαμαρά: «Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση καθώς υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις»
- Πορεία Πολυτεχνείου: Ξεκίνησε η πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων – Προσαγωγές από την ΕΛΑΣ