Τρόπους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος που έχει τεθεί για το επόμενο έτος χωρίς να επιβληθούν μέτρα που θα πλήξουν μαζικά όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων πέραν εκείνων που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσουν το 2018, αναζητά το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με τους δανειστές.
Μεταξύ των μέτρων που έχουν μπει στο τραπέζι είναι η επιβολή ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα που έχουν πολίτες και επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Ουσιαστικά θα υπάρξει ένα διευρυμένο περιουσιολόγιο στο σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν οι φορολογούμενοι σε Ελλάδα και εξωτερικό και επί της αξίας τους θα επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Η πρόταση αυτή είχε βρεθεί και πριν από δύο χρόνια ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων, όμως για τεχνικούς λόγους είχε απορριφθεί.
Εισπράξεις αλλά και αποκαλύψεις
Τώρα επανέρχεται δριμύτερη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα, όπως συνέβη και στην Ιταλία το 2011, όπου ο πρώην πρωθυπουργός Μόντι επέβαλε φορολογία στα ακίνητα που διαθέτουν οι Ιταλοί στο εξωτερικό με σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα αλλά και αποκαλύψεις εστιών φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με το Βήμα, το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων του εξωτερικού περιλαμβάνει την υποχρέωση όλων όσοι έχουν ακίνητα πέραν των ελληνικών συνόρων να τα δηλώσουν έτσι ώστε να φορολογηθούν για τα συγκεκριμένα ακίνητα για πρώτη φορά το 2018.
Παράλληλα το υπουργείο θα έχει μια εικόνα για να προχωρήσει τους ελέγχους και ένα βήμα παραπέρα: να διαπιστώσει αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι διαθέτουν καταθετικούς λογαριασμούς στις χώρες όπου διαθέτουν ακίνητα, καθώς θεωρείται σπάνιο κάποιος να διαθέτει ακίνητο σε μια χώρα και να μην έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό.
Το υπουργείο σκοπεύει να αθροίσει τις αξίες των ακινήτων που διαθέτουν Ελληνες στο εξωτερικό με αυτά που έχουν δηλωθεί στο Ε9 και να υπολογιστεί ο φόρος ακινήτων στο σύνολο της περιουσίας.
Με αυτόν τον τρόπο θα ανεβεί σημαντικά το άθροισμα της αξίας των ακινήτων και πέραν του αρχικού φόρου ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με συμπληρωματικό φόρο, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας.
Ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει τη διαφορά
Οσον αφορά τον κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ, αν ένα ακίνητο που βρίσκεται, π.χ., στη Γαλλία έχει επιβαρυνθεί με φόρο υψηλότερο από αυτόν που αντιστοιχεί στον συντελεστή που θα επιβάλει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, τότε ο ιδιοκτήτης του δεν θα επιβαρυνθεί επιπλέον για το συγκεκριμένο ακίνητο. Αν όμως ο φόρος είναι χαμηλότερος, τότε θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά.
Πώς όμως το κράτος θα γνωρίζει τι φόρο έχει πληρώσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που βρίσκεται, π.χ., στο Λονδίνο;
Στη ρύθμιση που προωθείται θα υπάρχει πρόβλεψη κάθε χρόνο να προσκομίζεται στις ελληνικές αρχές πιστοποιητικό το οποίο θα εκδίδουν οι Αρχές της χώρας όπου βρίσκεται το ακίνητο και στο οποίο θα αναφέρονται το ύψος του φόρου περιουσίας και η αξία επάνω στην οποία υπολογίστηκε ο φόρος. Στη συνέχεια η ελληνική πλευρά θα αθροίζει όλα τα στοιχεία των ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό με τα δεδομένα του Ε9.
Ωστόσο οι πάντες γνωρίζουν ότι στο εξωτερικό δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες αλλά πραγματικές. Κατά συνέπεια, οι αξίες που θα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα είναι οι πραγματικές, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις, αν μιλάμε για ακίνητα Λονδίνου, Νέας Υόρκης, Παρισιού και Ρώμης, είναι αρκετά υψηλές, άρα σε αρκετές περιπτώσεις θα προκύπτουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρμαγεδδών το νέο μνημόνιο-Οι αλλαγές σε επιδόματα, εργασιακά, δημόσιο, συνταξιοδοτικό
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη-Πως θα ρυθμίζονται τα δάνεια από το νέο έτος
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι νέες αλλαγές στο κοινωνικό μέρισμα