Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το οικονομικό περιβάλλον που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα σχεδιάζει να εξέλθει της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Αυτή την άποψη εξέφρασε και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα». Όπως εξήγησε ο βασικός λόγος που η χώρα βγήκε στις αγορές χθες είναι πως «ήταν η καλύτερη δυνατή στιγμή μετά από ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία- αναβαθμίσεις, καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ανακοινώσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι- σε ένα πολύ δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον».

1

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε μάλιστα, πως Ελλάδα επιθυμεί να έχει τακτική επαφή με τις αγορές, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι δανείστηκε πιο ακριβά σε σχέση με την προηγούμενη διετία.

Υπενθυμίζεται πως η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου συνοδεύτηκε με «τσουχτερό» επιτόκιο 2,4%, όταν στην πρώτη έκδοση του συγκεκριμένου τίτλου τον Απρίλιο του 2020, το ελληνικό δημόσιο είχε δανειστεί με επιτόκιο 2%.

«Πιθανότατα πιο υψηλό το κόστος δανεισμού από δω και πέρα»

«Δανειστήκαμε πιο ακριβά από ότι δανειζόμασταν την προηγούμενη διετία, αυτό είναι γεγονός, αλλά αυτό έχει συμβεί σε όλες τις χώρες και πιθανότατα το κόστος από εδώ και πέρα να είναι ακόμη υψηλότερο γιατί γνωρίζουμε ότι και η δημοσιονομική πολιτική θα αρχίσει να γίνεται κάποια στιγμή πιο συσταλτική, θα δούμε πως θα εξελιχθεί και η κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο. Και η νομισματική πολιτική – αυτό είναι το σημαντικό- ουσιαστικά θα περιορίζει τη ρευστότητα. Πιθανότατα μέσα στη χρονιά να έχουμε και αύξηση επιτοκίων. Άρα το κόστος δανεισμού των χωρών θα αυξάνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ήδη, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 2,19% και του 10ετούς στο 3,18%, όταν τον Αύγουστο του 2021 είχαν διαμορφωθεί στο -0.237% (σε αρνητικό επιτόκιο) για το 5ετές και στο 0,528% για το 10ετές, αντίστοιχα.

«Ο πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα»

Σε ερώτηση για την πορεία του πληθωρισμού που «σκαρφάλωσε» το Μάρτιο στο 8,9%, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχουν πληγεί σημαντικά και «ροκανίζονται» από τον πληθωρισμό.

«Σας προϊδεάζω ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου είναι για μέσο πληθωρισμό που πιθανόν να υπερβεί και το 5,5% το 2022. Άρα μια παγκόσμια τάση αύξησης του πληθωρισμού επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας. Πιθανότατα χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά δεν είναι αντικείμενο πανηγυρισμού ή θριαμβολογίας ένας πληθωρισμός της τάξης του 5,5% ετησίως. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα», όπως σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού του δημοσίου εν μέσω πολέμου – Τι έδειξε το reopening του 7ετούς ομολόγου