ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, καθώς η ανακοίνωση των νέων τιμών το καλοκαίρι του 2021 κάλυπτε το 98% του συνόλου της χώρας.
Πλέον, απομένει η ένταξη και των τελευταίων 2.167 περιοχών που παραμένουν εκτός αντικειμενικών αξιών, προκειμένου στο εξής να βρίσκεται εντός το συστήματος το 100% των ζωνών ανά τη χώρα, με την εφορία να έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει φόρους και τέλη με βάση τις τιμές της αγοράς.
Τα επόμενα βήματα
Μάλιστα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πιάσουν δουλειά πιστοποιημένοι εκτιμητές, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τις ίδιες διαδικασίες με αυτές που ακολουθήθηκαν το 2020.
Στην πράξη θα κληθούν να υπολογίσουν τις αντικειμενικές τιμές στις τελευταίες αυτές περιοχές, κάνοντας χρήση κάθε διαθέσιμο στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στον καθορισμό των τιμών ζώνης και στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλουν στο Υπουργείο Οικονομικών τις εισηγήσεις τους, ώστε η αρμόδια επιτροπή του οικονομικού επιτελείου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Με αυτό τον τρόπο, θα υλοποιηθεί το επόμενο στάδιο που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών και δεν είναι άλλο από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε δυο χρόνια, καθώς απώτερος στόχος είναι η αυτόματη προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές, προκειμένου να μπει ένα οριστικό τέλος στις χρόνιες στρεβλώσεις που παρατηρούνται ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές τιμές.
Το νέο πλαίσιο που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο θα συλλέγει όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν τις τιμές των ακινήτων, όπως συμβόλαια, μισθώματα, επιφάνειες ακινήτων, όροφοι, εγγύτητα σε μέσα μεταφοράς, κεντρικές οδούς και σχολεία, αλλά και δεδομένα χρήσης γης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην επαναχάραξη των τιμών ζώνης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Διαβάστε επίσης:
Τα 12+1 μέτρα «ανάχωμα» – Όλο το πακέτο στήριξης για τη διπλή κρίση σε ενέργεια και πανδημία