Υπογράφεται άμεσα η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, όπως έκανε γνωστό από το βήμα του του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΟΞ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Χατζής.

Όπως είπε χωρίς να αποκαλύψει τι θα προβλέπει η σύμβαση που υπογράφεται σήμερα, οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα έχουν αυξηθεί κατά 30% από το 2019 έως το 2026. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της προηγούμενης κλαδικής συλλογικής σύμβασης, οι μισθοί στον κλάδο αυξήθηκαν κατά 5,5% από την 1η Ιανουαρίου 2023 και κατά 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024.

1

Παράλληλα ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και επισιτισμό σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα. «Έχουμε στείλει τις προτάσεις μας στο υπουργείο Εργασίας, οι συλλογικές συμβάσεις υποστηρίζουν όρους που η κάρτα εργασίας δε μπορεί. Πρέπει να προσαρμοστούμε βίαια σε κάτι που έχει αντικειμενικές δυσκολίες, άρα χρειάζεται επειγόντως να δοθεί παράταση».

«Έννοιες όπως “υπερτουρισμός” και “γαλέρες” δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό. Οι απολαβές του κλάδου το 2024 είναι οι τρίτες καλύτερες ανάμεσα στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Χατζής, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει μια γενναία απόφαση για την ενδυνάμωση του εργατικού δυναμικού. «Οι λύσεις με τους μετακλητούς δεν ήταν όσο παραγωγικές περιμέναμε».

Αναφερόμενος στη στήριξη του τουρισμού από την Πολιτεία, τόνισε ότι υπάρχει μεν αναγνώριση από την κυβέρνηση ότι ο τουρισμός είναι εξαγώγιμο προϊόν, «δεν ξέρουμε ότι υπάρχει αντιτουριστική αντίληψη, είμαστε όμως σε μια χώρα που δεν έχει δημοσιονομικές ανέσεις. Προτάσεις όπως το τέλος ανθεκτικότητας που δημιουργεί ταμείο 600 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί το 6% του τζίρου των ξενοδοχείων. Μπορούν να γίνουν περισσότερα για τον τουρισμό», κατέληξε για να πάρει την απάντηση από τον υφυπουργό Οικονομικών, Χρίστο Δήμα.

«Η ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Θυμίζω επίσης ότι από το 2019 έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,4%», είπε ο υπουργός.

Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη χρηματοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Περίπου 140 δάνεια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν εγκριθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, γενικό διευθυντή χρηματοδοτικών προϊόντων της τράπεζας. Συνολικά, έχουν εγκριθεί από το 2019 περίπου 50.000 δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, το 75% των οποίων σε μικρές επιχειρήσεις.

Εκτίμηση του Σταυρού Γρίβα, επικεφαλής τουριστικών επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας είναι ότι θα πρέπει να βγει στον αέρα ένας αναπτυξιακός νόμος μόνο για τουριστικούς προορισμούς που ανοίγουν τη θερινή σεζόν χωρίς μεγάλη κινητικότητα όπως τα νησιά βορείου Αιγαίου, αλλά και ορεινοί προορισμοί. «Τα κεφάλαια θα πρέπει να διαχειρίζονται πλέον οι τράπεζες, για να διοχετεύονται τα δάνεια στην ώρα τους στις επιχειρήσεις», κατέληξε.

 

Διαβάστε επίσης 

Κομισιόν: Το σχέδιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Mary Daly (Fed): Η πολιτική μας πρέπει να παραμείνει περιοριστική

ΗΠΑ: Στα «τάρταρα» η οικοδομική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο – Ανησυχία φέρνει ο νέος γύρος δασμών