• Οικονομία

    Επιτόκια Fed: Πότε επιτέλους θα αρχίσουν να πέφτουν; – Κορυφαίοι αναλυτές «κλειδώνουν» το έτος

    • Μαρία Βε
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα θεωρείται αυτή τη στιγμή η προσπάθεια απόκτησης μιας κατοικίας ή ενός προσωπικού ή επιχειρηματικού δανείου στις ΗΠΑ, καθώς η Federal Reserve αυξάνει συνεχώς τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022, σε μια προσπάθεια μείωσης του υψηλού πληθωρισμού, που έπληξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με το CNCB, η Fed έχει δύο στόχους: Να διατηρήσει τον πληθωρισμό και την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα», τονίζει η Amy Hubble, πιστοποιημένη χρηματοοικονομική σύμβουλος.

    «Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια μειώνονται, προκειμένου να δώσουν κίνητρα για την ανάπτυξη και τις προσλήψεις, ενώ αυξάνονται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Αυτό οδηγεί σε μια κλιμάκωση της πολιτικής που προορίζεται να εξισορροπήσει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ», εξηγεί.

    Πότε θα επανέλθουν τα επιτόκια;

    Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Πότε θα δούμε επιτέλους τα επιτόκια να αρχίσουν να μειώνονται;

    Κανείς εκτός της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), των 12 ανδρών και γυναικών που είναι επιφορτισμένοι με τον καθορισμό των επιτοκίων-στόχων, δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα συμβεί με τα επιτόκια και πότε.

    Εντούτοις, αυτό δεν εμποδίζει οικονομολόγους όπως τον Preston Caldwell, ανώτερο οικονομολόγο των ΗΠΑ για την Morningstar Research Services LLC, από το να κάνουν τις δικές τους προβλέψεις, βάσει γνώσεων και εμπειρίας.

    «Νομίζω ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται στις αρχές του 2024», δηλώνει ο Caldwell. «Πιστεύω ακόμη ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο του 2% της Federal Reserve σε εκείνη τη φάση και η οικονομία θα δείξει σημάδια ανάκαμψης, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί από τώρα».

    Αλλά και άλλοι επαγγελματίες του χώρου κάνουν μία παρόμοια εκτίμηση.

    Μια πρόσφατη έκθεση της FOMC, περιλαμβάνει τις προβλέψεις των μελών της επιτροπής για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και το ποσοστό ανεργίας – όλους τους παράγοντες που θα σταθμίσει η Fed, όταν αποφασίζει πόσο θα μειώσει τα επιτόκια.

    Τι πρόκειται να συμβεί

    «Όλα τα μέλη του FOMC πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα είναι σταθερά ή υψηλότερα μέχρι το 2023 προτού μειωθούν αργά το 2024–2025, για να σταθεροποιηθούν στο 2,5% μακροπρόθεσμα», αναφέρεται στην έκθεση.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Έλιοτ Άιζενμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Graphs and Laughs, υπογραμμίζει ότι «Υπήρχε η πεποίθηση ότι μόλις έρθει το β’ εξάμηνο του 2023, τα ποσοστά θα ήταν χαμηλότερα από ό,τι στο τέλος του 2022».

    «Όμως δεν κατάφερε να γίνει. Αυτές οι αλλαγές χρειάζονται πολύ χρόνο για να λειτουργήσουν στην οικονομία, οπότε κάποια στιγμή το 2024 ακούγεται πιο σωστό να συμβεί», συμπληρώνει.

    Την ίδια στιγμή όμως προειδοποιεί ότι «είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα δούμε μείωση των επιτοκίων το 2023».

    Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, δεν είναι πιθανό να δούμε σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια φέτος, αλλά το 2024-2025 είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτό τον τομέα.

    Όπως υποστηρίζουν, τα χαμηλότερα επιτόκια – όταν έρθουν – θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών, οι οποίοι περιμένουν να αγοράσουν το σπίτι των ονείρων τους  ή να λάβουν άλλα είδη δανείων, ακόμα και αν οι τράπεζες δεν απολαμβάνουν τα υψηλά κέρδη που δημιουργούνται σε έναν κόσμο υψηλών επιτοκίων.

    Η άποψη του Πάουελ

    Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια «εάν είναι απαραίτητο», καθώς ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ υψηλός».

    Ταυτόχρονα, ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε σε ετήσια συγκέντρωση των κεντρικών τραπεζιτών ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών έχει πέσει από το υψηλότερο σημείο.

    Ωστόσο, όπως είπε παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.

    Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε στο 3,2% έως τον Ιούλιο, ενώ το βασικό επιτόκιο είναι 5,25% -το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών- και έρχεται μετά από 11 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις αρχές του 2022.

    «Είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας», ανέφερε ο Πάουελ.

    Τόνισε δε ότι η Fed θα «προχωρήσει προσεκτικά», αναφέροντας τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ως έναν από τους παράγοντες που διατηρούν τις τιμές αυξημένες παγκοσμίως.

    Είπε επίσης ότι οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας  παρουσιάζουν «επίμονη αστάθεια», παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε από το υψηλό του 9,1% πέρσι

    Άφησε έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Θα συνεχίσει την αύξηση επιτοκίων ακόμα στην περίπτωση παύσης από την ΕΚΤ;

    UBS: Έρχεται διψήφια πτώση στις μετοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης – Οι τιμές στόχοι των μετοχικών δεικτών

    Ebury: Το ράλι του δολαρίου συνεχίζεται καθώς οι αγορές συμφωνούν σε υψηλότερα επιτόκια, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα



    ΣΧΟΛΙΑ