Όλες τις πιθανότητες εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με το μέλλον τον επιτοκίων, ενώ είναι έτοιμη να δράσει σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, στον απόηχο της έκτης μείωσης των επιτοκίων στο 2,5% που ανακοινώθηκε χθες. 

Ωστόσο, ο Βιλερουά απέφυγε να επαναλάβει την πρόβλεψή του ότι δηλαδή το επιτόκιο καταθέσεων θα μπορούσε να φτάσει στο 2% το καλοκαίρι, από το 2,5% που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, παρόλο που δήλωσε ότι κερδίζεται η μάχη κατά του πληθωρισμού.

1

“Μακροπρόθεσμα, κρατάμε τις επιλογές μας ανοιχτές. Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και να αντιδράσουμε γρήγορα όπως κάνουμε από τον περασμένο Ιούνιο”, σημείωσε, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι η πολιτική “χαλάρωσης” μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της.

Επισημαίνοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί στο γεωπολιτικό πεδίο, ο Βιλερουά είπε πως “δεν είναι ώρα να βάλουμε τον ‘αυτόματο πιλότο'”.

Εντούτοις τόνισε ότι “Εγγυόμαστε το καλύτερο επίπεδο επιτοκίων για τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%, προκειμένου η ευρωπαϊκή και γαλλική οικονομία να συνεχίσουν να αναπτύσσονται”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη χθεσινή ομιλία της μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων, επανέλαβε κάτι που δεν ακούσαμε για πρώτη φορά, δηλαδή ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται για τις επόμενες αποφάσεις, οι οποίες “θα λαμβάνονται σε στενή συνάρτηση με τα δεδομένα που θα λαμβάνει το ΔΣ”.

“Το τοπίο είναι θολό και περισσότερο από ποτέ άλλοτε θα απαιτήσει από εμάς να είμαστε σε εγρήγορση και ευέλικτοι”, δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, ενώ η λέξη “αβεβαιότητα” επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της τοποθέτησής της.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε επίσης ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ γίνεται λιγότερο “περιοριστική” καθώς οι μειώσεις επιτοκίων καθιστούν τον νέο δανεισμό λιγότερο ακριβό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Εξήγησε ακόμη ότι οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας και της ΕΕ μπορεί να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και τους ρυθμούς ανάκαμψης, αλλά ενδεχομένως να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, στην επόμενη συνάντηση τον Απρίλιο, “γεράκια” και “περιστέρια” θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, καθώς οι μεν επιδιώκουν την παύση των περικοπών, ενώ οι δε, υποστηρίζουν περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης: 

Λαγκάρντ: Λιγότερο «περιοριστικές» οι συνθήκες στην Ευρωζώνη – Πότε θα πέσει στο 2% ο πληθωρισμός

ΕΚΤ: Νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,5%

Γερμανία: Σταθερός ξανά ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο