Χρονιά προσδοκιών αλλά και ισχυρών προκλήσεων και για την εγχώρια οικονομία θα είναι το 2024 καθώς τα σύννεφα της αβεβαιότητας πυκνώνουν διεθνώς και ουδείς μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις.

Όλα τα κομβικά κέντρα άσκησης οικονομικής πολιτικής, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία, στην Μέση Ανατολή αλλά και στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι κατά των εμπορικών πλοίων να εντείνουν τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις στις τιμές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Είναι ενδεικτικό πως οι τιμές των ναύλων για τη διαδρομή Ασία – Μεσόγειο σημειώνουν αύξηση άνω του 120% σε σχέση με τα μέσα Δεκεμβρίου ενώ ακόμη υψηλότερη είναι η άνοδος στη διαδρομή Ασίας με την Ευρώπη και μένει να φανεί πως θα επηρεαστούν  μεσοπρόθεσμα οι τιμές σε ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες.

Η μείωση των επιτοκίων

Δεν είναι τυχαίο πως ο ένας μετά τον άλλον οι αξιωματούχοι στην Ευρώπη ψαλιδίζουν τις προσδοκίες για το χρόνο έναρξης της μείωσης των επιτοκίων, ενώ την ίδια στιγμή και το ΔΝΤ έβαλε φρένο στις προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντινόλι, πριν το Eurogroup τη Δευτέρα που δήλωσε πως οι επιθέσεις των Χούθι κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχουν ακόμη κάνει εμφανείς τις συνέπειες τους στην ενέργεια και τον πληθωρισμό επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Είναι αδύνατον να προδικάσουμε σε ποια περίοδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια φέτος δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό μια μέρα μετά την δήλωση του αυστριακού ομολόγου του που δεν απέκλεισε να μην δούμε και καθόλου μειώσεις επιτοκίων το 2024…

Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ από το Νταβός αναπτέρωσε τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων προς το καλοκαίρι: «Θα έλεγα ότι είναι πολύ πιθανό», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Αλλά πρέπει να είμαι επιφυλακτική, διότι λέμε επίσης ότι εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες που δεν είναι σταθεροί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε», τόνισε.

Το τοπίο παραμένει ρευστό και φαίνεται πως οι όποιες αποφάσεις για τα επιτόκια θα πρέπει να περιμένουν μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα τουλάχιστον γύρω από την ένταση στην Μέση Ανατολή.

Άλλωστε οι επιπτώσεις στις τιμές από τις επιθέσεις των Χούθι και τις διαταραχές που έχει προκαλέσει στην αλυσίδα κυρίως όμως εκείνες που μπορεί να προκαλέσει εάν διαρκέσει ή/και κλιμακωθεί η κρίση δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί καθώς απαιτείται χρόνος για να περάσει η όποια εμπλοκή στην εφοδιαστική αλυσίδα στο σύνολο της στις τιμές.

Επιβράδυνση της οικονομίας

Η οποιαδήποτε όμως καθυστέρηση στην έναρξη ή η επιβράδυνση στην ένταση της μείωσης των επιτοκίων μοιραία θα αυξάνει και τον κίνδυνο μεγαλύτερης επιβράδυνσης στην ευρωζώνη ή/και ύφεσης την οποία αναμένεται να δοκιμάσει φέτος η Γερμανία, ενώ απειλεί και τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες στην ευρωζώνη.

Το ενδεχόμενο τα επιτόκια να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για αρκετούς μήνες ακόμη μόνο να επιδεινώσει μπορεί την πρόγνωση για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Βεβαίως αυτά είναι δεδομένα που θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν στη Φρανκφούρτη τους προσεχείς μήνες ενώ έχει ιδιαίτερη αξία το σκεπτικό που θα δημοσιοποιηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 26 Ιανουαρίου.

Ως προς τα ελληνικά δεδομένα η κατάσταση χρίζει στενής παρακολούθησης. Η κυβέρνηση προσδοκά πως η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2,9% στη βάση της αύξησης των επενδύσεων κατά σχεδόν 15%. Χαμηλότερες προβλέψεις στην περιοχή του 2,2% – 2,3% δίνουν Κομισιόν, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ.

Στα θετικά στοιχεία που θωρακίζουν την πορεία της ανάπτυξης παραμένει η αθρόα διαθεσιμότητα πόρων που έχει η χώρα λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ, αρκεί βέβαια οι επόμενοι μήνες να χαρακτηριστούν από επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης ειδικά στο σκέλος του ΤΑΑ.

Ωστόσο οι αστάθμητοι παράγοντες παραμένουν πολλοί ειδικά εάν έχουμε μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση στην Ευρώπη και στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που είναι βασικοί πελάτες της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας.

Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη του πληθωρισμού στη σκιά της συνεχιζόμενης αναταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις μετρήσεις του προσεχούς τετραμήνου να είναι σημαντικές την ώρα που η ακρίβεια αποτελεί ήδη το κύριο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης:

Vulcanus Technical Maritime: Στoν εφοπλιστή Άρη Θεοδωρίδη ανήκει το bulker που χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα

WSJ: Τα δεξαμενόπλοια της Shell δεν θα περνούν στο εξής από την Ερυθρά Θάλασσα

Νέο «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα – Η ανακοίνωση της βρετανικής υπηρεσίας ναυτικής ασφαλείας