Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Επιτάχυνση στο 3,9% ο πληθωρισμός για την Ελλάδα – Αδύναμη η ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών

Σε χαμηλό δύο ετών βρέθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να κινηθεί με ετήσια αύξηση 2,9% τον Οκτώβριο, επίπεδο χαμηλότερο κι από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 3,1%.

Στην Ελλάδα αντίθετα από το 2,4% του προηγούμενου μήνα, τον Οκτώβριο αναμένεται επιτάχυνση στο 3,9%.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή –που δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας- υποχώρησε τον Οκτώβριο στην ευρωζώνη στο  4,2% από το 4,5%, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη των αναλυτών. Είναι ένας δείκτης που ενδιαφέρει την ΕΚΤ και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις της για τα επιτόκια.

Υποχωρεί η ανάπτυξη

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το  ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου μειώθηκε κατά 0,1% – διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για στασιμότητα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τριμηνιαία αύξηση 0,0% και ετήσια αύξηση 0,2%.

Τα στοιχεία της Eurostat  έδειξαν τριμηνιαία ανάπτυξη 0,1% στη Γαλλία, 0,3% στην Ισπανία και 0,5% στο Βέλγιο, αλλά αυτό δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την τριμηνιαία πτώση 0,1% στη Γερμανία, την απουσία ανάπτυξης στην Ιταλία και τη συρρίκνωση στην Αυστρία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Εσθονία και τη Λιθουανία.

Το αδύναμο σημείο της Ευρώπης παραμένει η μεγαλύτερη οικονομία της, η Γερμανία, η οποία αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ έχει μόλις και μετά βίας αυξηθεί εδώ και ένα χρόνο και η ύφεση είναι πλέον μια πραγματική πιθανότητα, αναφέρει το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται ελάχιστος φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες – Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο

Ποιοι μπορούν να «καρφώνουν» από φορολογούμενους και επιχειρήσεις έως και… επίορκους εφοριακούς

Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ: Μείωσε τις προβλέψεις για τον δανεισμό στο τέταρτο τρίμηνο