Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Επιπλέον εισφορές καλούνται να πληρώσουν 216.443 μη μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση – 30 Αυγούστου η 1η δόση

Πρόσθετη επιβάρυνση από 20 ευρώ έως και 300 ευρώ ως προς τις ασφαλιστικές τους εισφορές θα κληθούν να καταβάλουν για το επόμενο εξάμηνο 216.443 μη μισθωτοί που είχαν το 2023 παράλληλη μισθωτή εργασία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών για την προηγούμενη χρονιά για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Συνολικά, βρέθηκε ότι ανήλθαν στους 323.674 οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που για ένα μέρος ή για ολόκληρο το 2023 διατηρούσαν παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Από αυτούς το 66,87% εντοπίστηκε με χρεωστικό υπόλοιπο, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθούν πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε έξι μηνιαίες ισόποσες δόσεις και ήδη αναρτήθηκαν τα πρώτα σχετικά ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η σχετική ανάρτηση πραγματοποιήθηκε στην ηλεκτρονική υπηρεσία Εισφορές Μη Μισθωτών και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ. Οφειλή 149,4 εκατ. Συνολικά, το οφειλόμενο ποσό προς τον ΕΦΚΑ ανέρχεται σε 149.435.723 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο οι οφειλέτες μη μισθωτοί πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες εισφορές που ανέρχονται στα 690,41 ευρώ για τον καθένα, άρα η μηνιαία δόση υπολογίζεται στα 115,06 ευρώ.

Η πρώτη δόση εκκαθάρισης για να είναι εμπρόθεσμη πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την 30ή Αυγούστου, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δόσεις κυμαίνονται από 20 έως 300 ευρώ και προκύπτουν με βάση το εισόδημα του ασφαλισμένου από τις μισθωτές υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες του Φορέα εντόπισαν πιστωτική εκκαθάριση για 32.589 ασφαλισμένους, με το αντίστοιχο υπόλοιπο να διαμορφώνεται στα 16.162.025 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, οι ασφαλισμένοι με πιστωτική εκκαθάριση πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει τεθεί σε λειτουργία από τον ΕΦΚΑ ειδική πλατφόρμα, ώστε να μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων , εάν επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό που τους οφείλεται. Αλλιώς θα κρατηθεί στον λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών ασφαλισμένων που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση και από το ΤΕΚΑ. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης αποτυπώνεται στο ειδοποιητήριο πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών ΤΕΚΑ, το οποίο έχει αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e ΕΦΚΑ.

Επισημαίνεται μάλιστα από το νέο επικουρικό ότι έχει αναρτηθεί ειδοποιητήριο ακόμη και για ασφαλισμένους για τους οποίους, για οποιονδήποτε λόγο, δεν εκδίδεται ειδοποίηση πληρωμής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Προσοχή, όμως. Για τις περιπτώσεις που το αποτέλεσμα είναι χρεωστικό, το οφειλόμενο ποσό αναγράφεται στη γραμμή Αναδρομικά και έπρεπε να είχε εξοφληθεί εφάπαξ μέχρι χθες, 31.7.2024.

Για τις περιπτώσεις που το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό, το ποσό θα συμψηφιστεί με την επόμενη απαίτηση. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν έχει ενεργή ασφαλιστική ιδιότητα και δεν εκδίδεται ειδοποίηση πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, για τη διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής, θα ενημερωθεί:

Είτε με προσωποποιημένο μήνυμα που θα αναρτηθεί στον ατομικό του λογαριασμό στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες e ΕΦΚΑ.
Είτε με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος (email), εφόσον έχει δηλώσει διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να εξασφαλίσετε αύξηση 250 ευρώ στη σύνταξη σας πριν τα 67

Ποιοι χρωστάνε τα περισσότερα στο Δημόσιο: Ο «Kosta Chris Γεω», ο «Apostolides Panay Δημ», ο «Ιωάννου Ιωάνν Νικ»

Ασφαλιστικές εισφορές: Έρχεται νέα μείωση για τους επιχειρηματίες κατά μισή μονάδα από το 2025