Τις θετικές επιπτώσεις των πόρων που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από το Ταμείο Ανάκαμψης προσπαθούν να αποτυπώσεις διαφορετικές εκθέσεις από οίκους αξιολόγησης και τράπεζες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Επισήμως, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στο ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 7% έως το 2026, όταν και εκπνέει η προθεσμία για την απορρόφηση των πόρων.

Βασικό κριτήριο για την επίτευξη των όποιων στόχων αποτελεί η έγκαιρη και πλήρης απορρόφηση των επιχορηγήσεων και των δανείων και η πλήρης υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης που είναι και ο αρμόδιος Υπουργός για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», σε συνομιλητές του εκφράζει συνεχώς τον προβληματισμό του για ενδεχόμενες καθυστερήσεις.

Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ

Σε περίπτωση που όλα κυλήσουν με βάση το σενάριο που έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο, η Τράπεζα της Ελλάδας αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τη συνεισφορά των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ:

• έως το 2026 μπορεί να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 8,5% και

• σε μακροχρόνιο επίπεδο έως και 10,5%.

Όπως τονίζει η έκθεση, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αποφυγή καθυστερήσεων στην απορρόφηση των πόρων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης και στην παρακολούθηση της θεσμοθέτησης και, ιδιαίτερα, της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης είναι οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες. Η σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης στο Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί θετικό βήμα και αναμένεται να βοηθήσει στην εξειδίκευση και στην παρακολούθηση της υλοποίησης των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Κλειδί» οι συνεργασίες και οι εξαγορές επιχειρήσεων

Η αποτελεσματική αξιοποίηση των δανείων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης και η κινητοποίηση πρόσθετων ιδιωτικών πόρων απαιτούν τη συμμετοχή εγχώριων εμπορικών τραπεζών, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που έχουν την τεχνογνωσία όσον αφορά την επιλογή των πλέον αποδοτικών και βιώσιμων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων.

Παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων προκειμένου να υλοποιήσουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους.
Οι προϋποθέσεις

Βασική προϋπόθεση για τη στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας και την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει υγιείς επιχειρήσεις μετά την πανδημία.

Αυτό απαιτεί:

• την αντιμετώπιση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και όσων δημιουργηθούν μετά την άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας,
• την αναθεώρηση των προβλέψεων των τραπεζών για τον πιστωτικό κίνδυνο,
• την ουσιαστική ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και στην αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων,
• την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στα ίδια κεφάλαια και
• την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Διαβάστε επίσης

Εθνική Τράπεζα: To Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις