ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
UBS, BofA, Morgan Stanley, J.P. Morgan, Alpha Finance και Eurobank Equities: Τι προτιμούν από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές
Σε μία περίοδο παρατεταμένης νομισματικής σύσφιξης, με τις κεντρικές τράπεζες να προσπαθούν να περιορίσουν τον επίμονο πληθωρισμό, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι δεν είναι σε θέση να πει σύντομα πότε θα κορυφωθούν τα επιτόκια.
«Είναι απίθανό στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα να δηλώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων» δήλωσε από τη Σίντρα της Πορτογαλίας.
«Εάν δεν επιτευχθεί ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές μας, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο», πρόσθεσε.
Διχασμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι ευρωπαίοι τραπεζίτες πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες για άμεση μεταστροφή στην πολιτική της τράπεζας.
Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, μετά την αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο, η Λαγκάρντ είχε επιβεβαιώσει μία ακόμη κίνηση και τον Ιούλιο, με το ενδιαφέρον αναλυτών και επενδυτών να στρέφεται πλέον στον Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες η ΕΚΤ προχώρησε σε μία ακόμα αύξηση κατά 0,25, με τα επιτόκια κύριας αναχρηματοδότησης να διαμορφώνονται πλέον στο 4% και τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο 3,5%.
Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι ευρωπαίοι τραπεζίτες θα συμφωνήσουν σε μία παύση, αντίστοιχη της Fed τον Ιούνιο, ώστε να μελετήσουν τις επιπτώσεις των αυξανόμενων επιτοκίων στην οικονομία.
Τι ανησυχεί την Λαγκάρντ
Οι πληθωριστικές πιέσεις όμως στους δείκτες που αφορούν τα προϊόντα με σταθερές τιμές (υποκείμενος πληθωρισμός), οι οποίες παραμένουν, έχουν αυξήσει τα στοιχήματα των επενδυτών για μία ακόμη αύξηση τον Σεπτέμβριο, κίνηση την οποία έχουν υποστηρίξει και τα γεράκια της ΕΚΤ, παρά την υποχώρηση του γενικού δείκτη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Η Λαγκάρντ επανήλθε στο θέμα των μισθών σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ενώ παραδέχτηκε ότι οι κλάδοι της μεταποίησης και των κατασκευών έχουν ήδη δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς είναι πιο ευαίσθητοι στην αύξηση των επιτοκίων.
Η ομιλία της έγινε μία μέρα μετά τα στοιχεία για την απροσδόκητα μεγάλη πτώση στις επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας και μία εβδομάδα μετά τα στοιχεία για την συνολική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, η οποία δείχνει σημάδια κόπωσης.
Διαβάστε επίσης:
Morgan Stanley: Προβλέπει νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο
O «άγνωστος» νέος Υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς
Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικογένειας – Ποιες αλλαγές θα προωθήσει η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη