Χρήστος Σταϊκούρας, Υπ. Οικονομικών
Ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» αφήνει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αφορά στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω δανειολήπτες εξαιρούνται από το πρόγραμμα για τα πληττόμενα νοικοκυριά, που τέθηκε σε ισχύ το 2020.
Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ» αναμένεται να τεθεί στους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να επιδοτεί τη δόση του δανείου για διάστημα 9 μηνών, όπως ισχύει και με το πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα.
Στόχος είναι να καλυφθούν τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς για την πλειοψηφία αυτών των δανειοληπτών, στο τέλος του 2020 έληξε το «μορατόριουμ» για την αναστολή πληρωμής δανείων, για όσους εντάχθηκαν στο μέτρο στην αρχή της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρη τη δόση Ιανουαρίου, ακόμα και αν παραμένουν κλειστές, με κρατική εντολή. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να εντάξει στην «ομπρέλα προστασίας» και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και έχουν χάσει ένα σημαντικό κομμάτι του ετήσιου τζίρου τους.
Αν και το σχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, φαίνεται πως θα «πατήσει» επάνω στο σχεδιασμό του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» για τα φυσικά πρόσωπα. Η πρόταση του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρχει και πάλι διαχωρισμός ενήμερων και «κόκκινων» δανείων, με διαφορετικό ύψος επιδότησης ανά τρίμηνο.
Πληρώθηκε επιδότηση σε 57.000 δάνεια
Το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, τη δεύτερη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ».
Καταβλήθηκαν συνολικά 13,3 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 57.205 δανείων και 38.054 δικαιούχων. Έτσι, συνυπολογίζοντας και την πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε τον μήνα Νοέμβριο του 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, στους δικαιούχους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ.
Οι δικαιούχοι είναι δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής. Οι δανειολήπτες που έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας αναστολής, θα επωφεληθούν από την κρατική επιδότηση μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της αναστολής.
Η κρατική επιδότηση καλύπτει τη μηνιαία δόση των δανείων τους σε ποσοστό έως 90%, για χρονικό διάστημα 9 μηνών, με τους δικαιούχους να καλούνται, πλέον, να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης του δανείου που τους αναλογεί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως τώρα.
Θα ακολουθήσει και νέα φάση πληρωμών της επιδότησης, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 160.000 μέσα σε διάστημα τριών μηνών.
Επισημαίνεται ότι οι δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, καταγγελμένο ή μη, θα πρέπει άμεσα να έρθουν σε επαφή με την τράπεζά τους, ή την εταιρεία διαχείρισης δανείων αντίστοιχα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Αφού συμφωνηθεί η ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να είναι βιώσιμη και με μακροχρόνιο χαρακτήρα, εν συνεχεία θα δρομολογηθεί η καταβολή της κρατικής επιδότησης.
Το Κράτος επιδοτεί τη μηνιαία δόση του δανείου για διάστημα εννέα μηνών, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου:
*Για τους ενήμερους δανειολήπτες, η επιδότηση ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 80% το β΄ τρίμηνο και το γ΄ τρίμηνο διαμορφώνεται στο 70, με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 600 ευρώ.
*Για τα «κόκκινα» δάνεια η επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από το 80% το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 70% το β΄ τρίμηνο και στο 60% το γ΄ τρίμηνο. Το ανώτερο ποσό επιδότησης ανέρχεται στα 500 ευρώ.
Για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί, ο αιτών θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα ή άλλον χρηματοδοτικό φορέα, προκειμένου να ρυθμιστεί το δάνειο. Στη συνέχεια, η τράπεζα καλεί τον οφειλέτη για μια κοινά αποδεκτή αναδιάρθρωση του δανείου του. Ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει τα έγγραφα που θα του ζητηθούν μέσα σε διάστημα 15 ημερών και μετά την κοινοποίηση της συμφωνίας έχει περιθώριο 15 ημερών για να αποδεχθεί ή να απορρίψει την πρόταση. Σε περίπτωση αποδοχής, ενεργοποιείται η διαδικασία της κρατικής επιδότησης για διάστημα εννέα μηνών.
Υπενθυμίζεται πως ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης δανείου, το οποίο δεν καλύπτει το κράτος.
Μετά τη λήξη της επιδότησης, θα πρέπει να καταβάλει εμπρόθεσμα τη μηνιαία δόση του δανείου, για διάστημα από 6 έως και 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κληθεί να επιστρέψει την επιδότηση που έλαβε από το κράτος και θα ενεργοποιείται η διαδικασία πλειστηριασμού του ακινήτου.
Διαβάστε επίσης:
ΥΠΟΙΚ: Νέες διευκρινίσεις για το επίδομα θέρμανσης
Τον επόμενο μήνα οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες για τα ενοίκια Ιανουαρίου
Υπ. Ανάπτυξης: Στο 62% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση