ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Κάτι ο πληθωρισμός, που ίσως αποδειχθεί τελικά μία όχι και τόσο παροδική διαταραχή όσο αρχικά εκτιμούσε (και δήλωνε) η Φρανκφούρτη περιπλέκοντας τον βηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας προς την κανονικότητα, λίγο το δημοσιονομικό ξεχείλωμα στην Ελλάδα λόγω των έκτακτων επιδομάτων της πανδημίας με μια… εσάνς Eurostat που μια αναστάτωση την προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο (ευτυχώς όχι στις αγορές), ο δρόμος της ελληνικής οικονομίας προς την επενδυτική βαθμίδα μέσα στους επόμενους μήνες κάθε άλλο παρά ανέφελος θα είναι.
Την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια στο ελληνικό δεκαετές σκαρφάλωσαν στο 1,30%, το υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2020, στο πλαίσιο της πολύ μεγάλης αναταραχής που πυροδότησαν όσα είπε (και τα όσα δεν είπε για την επόμενη μέρα του PEPP) η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Είναι εύκολα αντιληπτό πως για εμάς, που δεν έχουμε ακόμη και δεν αναμένεται να αποκτήσουμε στο πολύ άμεσο μέλλον επενδυτική βαθμίδα, το τι μέλλει γενέσθαι με το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης, το πως θα είναι για εμάς η επόμενη μέρα (ως προς το εάν και πόσο θα μας στηρίζει η ΕΚΤ στο διάδοχο σχήμα) έχει τεράστια σημασία. Έχει όμως τεράστια σημασία και η συνολική κατάσταση στις αγορές. Το συνολικό περιβάλλον. Καθώς όπως είναι εύκολα αντιληπτό σε περιόδους αναστάτωσης ένας αξιολογητής (όπως οι διεθνείς οίκοι) είναι συνήθως διπλά προσεκτικός.
Επί του παρόντος η χώρα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές. Με σχεδόν 40 δισ. ευρώ διαθέσιμα και το φετινό δανειακό πρόγραμμα ολοκληρωμένο, η χώρα δεν έχει ανάγκη νέων εκδόσεων. Όπως όμως εκτιμούν στην αγορά είναι σημαντικό τους επόμενους μήνες που θα κρίνεται εάν και πότε η χώρα θα καταφέρει να σπάσει το φράγμα του junk μετά από σχεδόν 12 χρόνια και να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα, το περιβάλλον να είναι όσο το δυνατόν πιο «υγιές» και οι προοπτικές της οικονομίας εντός και εκτός συνόρων οι καλύτερες.
Σε περιόδους αβεβαιότητας δεν είναι εύκολο για κανέναν, πόσο μάλλον για τους οίκους αξιολόγησης, που επίσης εκτέθηκαν στο μακρινό παρελθόν με την υποεκτίμηση του ρίσκου Ελλάδα, να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η έκθεση της Moody’s που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου θα έχει μια ιδιαίτερη αξία για να μετρήσουμε το κλίμα προς την Ελλάδα και ειδικά προς τη δυναμική προσέγγισης της επενδυτικής βαθμίδας. Εκτός εάν και η Moody’s όπως προ ημερών και η Standard & Poor’s αυτή αποφασίσει να… σιωπήσει πριν μιλήσει για Ελλάδα σε αυτή τη φάση.
Αυτό που φαίνεται πάντως να ξεκαθαρίζει είναι πως ο δρόμος της χώρας προς την επενδυτική βαθμίδα δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Είναι ένα δύσκολο project και όσο θα πλησιάζουμε προς το καθοριστικό βήμα τόσο πιο πολύ θα το σκέφτονται οι οίκοι. Είναι άλλωστε και το timing στην αγορά διεθνώς γεμάτο προκλήσεις καθώς πασχίζει η παγκόσμια οικονομία να αφήσει πίσω το πανδημικό σοκ, ακριβώς τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για να κερδίσει το μεγάλο σκαλοπάτι.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα έχουμε μια δραματική καθυστέρηση. Απλά είναι δεδομένο πως αν η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μια φορά προσεκτική με τα δημοσιονομικά της και με τις καθυστερήσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις, η εξυγίανση του τραπεζικού της συστήματος, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αποτελεσματική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που μαζί με τα υπόλοιπα κοινοτικά κονδύλια είναι ο βασικός παράγοντας ο οποίος μπορεί να εγγυηθεί ανάπτυξη για τη χώρα τα επόμενα χρόνια, τώρα θα πρέπει να είναι δύο.
Η «βάσανος» των αγορών θα είναι εκεί για την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ενώπιον της κ. Μέρκελ αναφερόμενος στις αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας «θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία. Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρέπει να εκληφθεί η συζήτηση αυτή ως άδεια να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος».
Όπως έχει γράψει το Mononews η κυβέρνηση επιδιώκει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από κινήσεις που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο χρέος ούτως ώστε από τον Γενάρη – και με ένα ορόσημο την έκθεση της Fitch στις 22 Ιανουαρίου – να μπορεί να ελπίζει σε μια σταδιακή βελτίωση των αξιολογήσεων της στο….τελευταίο μίλι μέχρι την επενδυτική βαθμίδα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή σχεδόν 7 δις. ευρώ δανείων του πρώτου πακέτου των μνημονίων αλλά και του ΔΝΤ, καθώς και η δύσκολη διεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο για να διευθετηθεί οριστικά και όσο πιο σύντομα γίνεται το ζήτημα που προέκυψε με τη Eurostat.
Για το οποίο μέχρι στιγμής οι αγορές δεν δείχνουν να ανησυχούν…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μεντβέντεφ απειλεί τους Times: «Άθλια τσακάλια, να προσέχετε! Είστε νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων
- Δούκας για Διπλή Ανάπλαση: Αγωνιζόμαστε να λύσουμε το πρόβλημα που δημιούργησε ο Μπακογιάννης
- Ερντογάν: Στο Κάιρο μεταβαίνει αύριο για τη σύνοδο κορυφής της D-8