Διαρκής δέσμευση στη δημοσιονομική σταθερότητα, ανάπτυξη με ισχυρά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μεταρρυθμίσεις είναι τρία βασικά κλειδιά για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και την ουσιαστική, ποιοτική αλλαγή στη χώρα. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα που έστειλαν οι εκπρόσωποι μεγάλων ξένων οίκων που συμμετείχαν νωρίτερα σε συνέδριο που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο, με θέμα Κοιτάζοντας το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, την ώρα σχεδόν που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε την ημερομηνία των εκλογών.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Fitch, Άλεξ Μουσκατέλι σημείωσε μάλιστα πως είναι σαφές πως διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν διαφορετικό μίγμα πολιτικής αλλά η προσδοκία είναι πως η γενική κατεύθυνση δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα που θα περιστραφεί γύρω από το χρέος και τις επενδύσεις θα είναι μια κοινή πολιτική ανεξαρτήτως βουλευτικών εκλογών.

Ο εκπρόσωπος του διεθνούς οίκου υπογράμμισε τη σημαντική βελτίωση που έχει καταγραφεί στην ελληνική οικονομία τόσο ως προς τη μείωση του χρέους όσο και ως προς την αναπτυξιακή δυναμική, παράγοντες στους οποίους στηρίχθηκε η πρόσφατη αναβάθμιση τον Ιανουάριο.

Όπως εκτίμησε κινητήριος δύναμη για την περαιτέρω μείωση του χρέους στο δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ σημείωσε πως η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανθεκτικότητα ανακάμπτοντας γρήγορα από την πανδημία, αντιμετωπίζοντας επαρκώς την ενεργειακή κρίση ενώ αυξάνονται οι επενδύσεις και βελτιώνεται η θέση των τραπεζών.

Βλέπουμε μια δυναμική ανάπτυξης που μπορεί να είναι και μεγαλύτερη εκτίμησε κάνοντας λόγο για θετικά αποτελέσματα.

Είμαστε φίλοι της Ελλάδας απλώς προσπαθούμε να είμαστε ρεαλιστές δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Moody’s, Στ. Ντάικ σχολιάζοντας την επισήμανση πως ο οίκος είναι ο πλέον συντηρητικός και διατηρεί τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική την αξιολόγηση της χώρας.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα σε ζητήματα θεσμικής βελτίωσης που θα πρέπει να προχωρήσουν και στην ποιοτική ανάλυση των αναπτυξιακών δεδομένων.

Έχουμε βελτίωση και φθάνουμε σταδιακά εκεί που θέλουμε και στην ανάπτυξη αλλά και στην ποιότητα των κεφαλαίων ήταν ένα από τα συμπεράσματα αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος προκειμένου να εδραιωθεί η αξιολόγηση για το πώς παράγεται η πολιτική και πως σταθεροποιείται.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα παρά την πρόοδο έχει πολύ μεγάλο χρέος το οποίο ωστόσο μειώνεται και αυτό είναι σημαντικό ενώ είναι πολύ σημαντικό επίσης το ότι έχει η χώρα φθηνή χρηματοδότηση.

Κυρίως μας ενδιαφέρουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε μια σειρά από παράγοντες εκτίμησε ενώ εστίασε μεταξύ άλλων και στην εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Εκτίμησε επίσης πως με την πανδημία αλλά και με τον πόλεμο στη συνέχεια αυξήθηκαν οι προκλήσεις αλλά σε γενικές γραμμές οι τράπεζες είναι πλέον σε καλή θέση.

Από τη δική του πλευρά ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος Senior Country Officer για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα στη JP Morgan, εκτίμησε πως η επενδυτική βαθμίδα ένας μεγάλος στόχος και μια ανάγκη.

Προειδοποίησε όμως πως από μόνο του δεν αρκεί γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος όταν πετυχαίνουμε ένα στόχο και περιμένουμε όλα να γίνουν αυτόματα. Από την άλλη αναγνώρισε πως η επενδυτική βαθμίδα μας βάζει στη Super League και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η διαδρομή για την αλλαγή στην ελληνική οικονομία δεν σταματά στην επενδυτική βαθμίδα εκτίμησε. Οι μεταρρυθμίσεις πηγαίνουν μαζί και θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε αυτή τη σχέση γιατί σε αυτό το επίπεδο ο ανταγωνισμός γίνεται πολύ σκληρός και η επενδυτική βάση γίνεται πιο δύσκολη. Εκτίμησε δε πως θα πρέπει και σε επίπεδο αγοράς να υπάρχει τεχνική προετοιμασία για να μπορέσει η χώρα να διαχειριστεί τις αυξημένες ροές που θα έλθουν με τη βαθμίδα.

Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε με στοιχεία που παρέχουν βεβαιότητα πως τα πράγματα στη χώρα δεν θα εκτροχιαστούν σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Δημήτρης Τσάκωνας. Όπως είπε τα ταμειακά διαθέσιμα στη χώρα ανέρχονται στο 18% του ΑΕΠ, ενώ η μέση σταθμική διάρκεια του χρέους είναι στα 20 χρόνια με fixed επιτόκιο 1,4%.

Η χώρα μοιάζει σαν ένα ομόλογα που λήγει σε 20 χρόνια με μέσο επιτόκιο 1,4% που βαίνει μάλιστα μειούμενο είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως το 2010 οι θεσμοί ανέλαβαν την ευθύνη να βρουν λύση για το χρέος και εμείς την ευθύνη να μην ξαναδημιουργήσουμε χρέος. Δηλαδή το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι μηδέν αν όχι και θετικό. Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα να είναι μεγαλύτερο ή ίσο με τους τόκους. Σήμερα εκτίμησε το χρέος δεν έχει ρίσκα. Παράγει τόκους που του χρόνου θα είναι μόνο 4,5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος ειδικά στην επενδυτική βαθμίδα ο κ. Τσάκωνας, άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας των εκπροσώπων των οίκων στο πάνελ, τονίζοντας πως η ερώτηση θα πρέπει να απευθυνθεί εκεί. Αν ρωτάτε εμένα με όρους αγοράς η επενδυτική βαθμίδα έχει ήδη παρασχεθεί. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως θα μπορούσαμε από το 2021 ΄’όταν για πρώτη φορά εκδώσαμε το 30ετές που υπερκαλύφθηκε 8 – 9 φορές και ήρθαν επενδυτές στους οποίους είχαμε επιβάλλει το PSI. Δεν υπάρχει περίπτωση από την πλευρά μας να σας παρέχουμε καμία δυσάρεστη έκπληξη, εκτίμησε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο CEO της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, υπογράμμισε τη βελτίωση τονίζοντας πως υπάρχουν ακόμη μια σειρά από πράγματα προκειμένου να φθάσουμε ξανά στο επίπεδο των αναπτυγμένων αγορών. Όπως ανέλυσε πρώτον το χρέος θέλουμε να φθάσει ξανά σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, που θα εξασφαλίσει καλύτερη ροή κεφαλαίων και καλύτερες αγορές, εκτίμησε πως είναι θετική η βελτίωση στην πιστοληπτική αξιολόγηση έως τώρα ενώ τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής προώθησης της ελκυστικότητας της χώρας και μιας καλύτερης εικόνας διεθνώς. Όταν φθάσουμε στο μάρκετ στάτους θέλουμε να είναι προφανές εκτός Ελλάδας πως θα έχουμε πολλές εταιρείες που θα θέλουν να επενδύσουν. Το μήνυμα που πρέπει να περνάμε στο εξωτερικό είναι όπως εκτίμησε πως φθάνουμε στην επενδυτική βαθμίδα, ζητώντας από τις επιχειρήσεις να εμπιστευθούν την προοπτική στη χώρα.

Η χώρα πέρασε μια βαθιά κρίση, έχουμε καλύψει μεγάλο μέρος αλλά έχουμε ακόμη δρόμο για να φθάσει η χώρα εκεί που ήταν το 2007 πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση εκτίμησε ο κ. Κρις Άλεν εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν στην Ελλάδα. Όπως εκτίμησε αν θέλει κανείς επενδυτική βαθμίδα είναι κρίσιμο να ανοίξει την αγορά για ξένους επενδυτές. Οι ΑΞΕ αυξάνονται γρήγορα. Αυτό που λείπει και είναι κρίσιμο είναι η Κεφαλαιαγορά, σύμφωνα με τον κ. Άλεν, εκτιμώντας πως ήταν πολύ δύσκολο σημείο όταν η χώρα έχασε το στάτους των αναπτυσσόμενων χωρών. Τόνισε δε πως υπάρχει χώρος για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις και πως αυτές πρέπει να καθοδηγούνται από ελληνικές εταιρείες και θα ήταν σημαντικό να φθάσει η επένδυση αυτή στο Χ.Α..

Διαβάστε επίσης:

Στις αγορές με 5ετές ομόλογο η Ελλάδα