ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πυρετωδώς εργάζονται τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών για την επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας.
Στην κορυφή της λίστας με τις προτεραιότητές του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Ο αρχικός σχεδιασμός αναφέρει ότι αυτό θα συμβεί το δεύτερο εξάμηνο το ερχόμενο έτος, ωστόσο φαίνεται πως γίνονται προσπάθειες να ανακτηθεί αρκετά νωρίτερα.
Ιδανικά, αν η Ελλάδα επιτύχει επενδυτική βαθμίδα το πρώτο τρίμηνο του 2023 και κυρίως πριν τις εκλογές θα αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για την μείωση του κόστους δανεισμού.
Ήδη το οικονομικό επιτελείο στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον στις αρχές Οκτωβρίου, είχε μία σειρά από συναντήσεις με οίκους αξιολόγησης και επενδυτές στους οποίους παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.
«Όπλα» ανάπτυξη και μικρότερο έλλειμμα
Πέραν της ισχυρής ανάπτυξης για το σύνολο του 2022 άνω του 5,3% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο πήχης για το 2023 έχει τεθεί στο 2,1%, την ώρα που μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης «φλερτάρουν» ακόμα και με την ύφεση.
Την ίδια ώρα το Υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να παρουσιάσει το 2022 ακόμα μικρότερο έλλειμμα κάτω και από το 1,7% του ΑΕΠ που έχει προβληθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο άτυπος στόχος και σε συνδυασμό με το οριακό πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, θα αποτελέσει ένα ακόμα «όπλο» του οικονομικού επιτελείου έναντι των αγορών, αλλά και των οίκων αξιολόγησης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Η Ελλάδα βρίσκεται από μία έως τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (ανάλογα με τις αξιολογήσεις των οίκων), ενώ αρκεί μόλις μία αναβάθμιση από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να χαρακτηριστούν ασφαλή για τους επενδυτές.
Τα οφέλη
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, συμπαρασύροντας σε μείωση των αποδόσεων δανεισμού, εν μέσω αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Την ίδια ώρα, θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί και το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, καθιστώντας πιο εύκολη και πιο φθηνή την έξοδο στις διεθνείς αγορές.
Τέλος, σημαντικό χρέος αναμένεται να δουν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα οποία θα μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές για την άντληση κεφαλαίων, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μείωση του πιστωτικού προφίλ τους.
Διαβάστε επίσης:
Μπακογιάννης: Οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% για όλες και όλους τους Αθηναίους
ΚΕΠ: Ψηφιακή αναβάθμιση με έργα 40 εκατ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί