Την επέκταση της καταβολής για το επίδομα ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες με συγκεκριμένα ωστόσο κριτήρια και προϋποθέσεις εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης επεξεργάζονται τη διεύρυνση του διαστήματος καταβολής του επιδόματος ανεργίας για όσους έχουν εργαστεί αρκετά χρόνια και έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, ενσωματώνοντας σε αυτό και το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους των 200 ευρώ.

1

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, είναι ελάχιστοι εκείνοι που δικαιούνται το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, μετά τους 12 μήνες του επιδόματος ανεργίας, κυρίως επειδή υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για το φορολογικό έτος πριν από το έτος ανεργίας, δηλαδή όταν οι νυν άνεργοι εργάζονταν.

«Σε αυτήν τη βάση εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσής του στο επίδομα ανεργίας που θα λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα μέσω του συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους καταβάλλεται μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης και για τους επόμενους 12 μήνες, ενισχύοντας τον άνεργο συνολικά για 24 μήνες.

Σήμερα την ενίσχυση των 200 ευρώ την λαμβάνουν μόνο 20.000- 25.000 άνεργοι ετησίως λόγω των κριτηρίων που υπάρχουν, όταν οι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ για περισσότερους από 12 μήνες ήταν 488.714 το Σεπτέμβριο φέτος, το 58,4% του συνόλου των ανέργων.

Οι αρμόδιοι στην ΔΥΠΑ εξετάζουν μετά την τακτική επιδότηση, οι άνεργοι που θα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξακολουθήσουν να ενισχύονται με επίδομα μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης, λαμβάνοντας μάλιστα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει και τα 200 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα χρόνια που έχουν απασχοληθεί πριν μείνουν άνεργοι.

Οι αλλαγές στο επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους θα συνδυαστούν με την πιλοτική μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας μέσω νέων προγραμμάτων κατάρτισης, προκειμένου ο άνεργος να συμμετάσχει στην αναζήτηση νέας θέσης απασχόλησης για να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.

Γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται να θεσπιστεί ως υποχρέωση του ανέργου να είναι διαθέσιμος για κατάρτιση και έτοιμος να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό.

Βασικός στόχος του νέου πλαισίου που θα διέπει το επίδομα ανεργίας, είναι η σύνδεση αυτού με τον πρότερο εργασιακό μισθό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου.

Συγκεκριμένα θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση να δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος – πιο κοντά στον μισθό του – το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 479 ευρώ ανά μήνα.

Επίσης στο νέο «καθεστώς» θα λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος ως πρώην εργαζόμενος την τελευταία τριετία. Βάσει αυτού θα υπολογίζεται ένα ποσοστό 55%-60% που θα ισχύει για τους πρώτους 6 μήνες. Στη συνέχεια για το δεύτερο εξάμηνο μελετάται ο άνεργος να λαμβάνει 479 ευρώ, το ποσό δηλαδή που ισχύει σήμερα.

Για παράδειγμα αν ένας άνεργος, ως εργαζόμενος την τελευταία τριετία είχε μέσο μισθό τριετίας 1.500 ευρώ, τότε θα λάβει το πρώτο εξάμηνο 825 ευρώ/μήνα ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λαμβάνει τα 479 ευρώ.

Επίδομα μακροχρονίως ανέργων – Τι ισχύει σήμερα

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι μακροχρόνια άνεργοι Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλικίας από 20 μέχρι και 66 ετών, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας, βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 10.000 ευρώ.

Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος).

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν, εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τους εξής τρεις τρόπους: αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, ηλεκτρονικά, μέσω του e-services και μέσω των ΚΕΠ.

Το εν λόγω επίδομα δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης χορήγησης είναι:

• Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος* του προ-προηγούμενου της άσκησης του δικαιώματος φορολογικού έτους, που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET (Το δικαιολογητικό αυτό θα προσκομίζεται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ)
• Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για όσους/-ες έχουν ανήλικα τέκνα
• Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ), στον οποίο ο πολίτης εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Διαβάστε επίσης:

Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες

Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα δικαιούνται τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με ηλεκτρική ενέργεια