Ριζικές αλλαγές στο ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που υπάρχει σήμερα για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με πλήρως αφορολόγητες εισφορές, πλήρως αφορολόγητη καταβολή εφάπαξ, αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του Δεύτερου Πυλώνα ασφάλισης.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μετά την μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση και με την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τους νέους από την 1η Ιανουαρίου, σειρά παίρνει η επαγγελματική ασφάλιση με το νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή εντός του 2022 πιθανότατα εντός καλοκαιριού.

1

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προσανατολίζεται να προχωρήσει σε περιορισμό των φοροαπαλλαγών που έχουν μόνο τα επαγγελματικά ταμεία σήμερα με στόχο να δοθούν επιπλέον κίνητρα για την ανάπτυξη όχι μόνο των ΤΕΑ, αλλά παράλληλα τόσο του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), όσο και του τρίτου πυλώνα (προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών).

Στη συζήτηση για την διαμόρφωση του νέου πλαισίου λειτουργίας τόσο των ΤΕΑ, όσο και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης θα συμμετάσχουν και οι κοινωνικοί εταίροι.

Η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή σε ιδέες για τη λειτουργία πολυεργοδοτικών ΤΕΑ, με στόχο να αντιμετωπιστεί η δυσκολία συμμετοχής των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

«Η νομοθεσία για την επαγγελματική ασφάλιση είναι αρκετά παλιά. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε, στη συνολική αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών, είναι η πολύ μικρή αποταμίευση στην Ελλάδα. Ειδικά η ασφαλιστική αποταμίευση είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο κ. Τσακλόγλου.

Εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος

Στην Τράπεζα της Ελλάδος σχεδιάζεται να περάσει η εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. φαίνεται πως καταλήγει το υπουργείο Εργασίας. Οι αλλαγές προωθούνται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του Δεύτερου Πυλώνα και του σχεδίου νόμου που αναμένεται έως το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο με τους αρμόδιους στην ΤτΕ.

Σήμερα, τα ΤΕΑ, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και μία Ειδική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας. Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η εποπτεία παραμένει κατακερματισμένη σε διαφορετικές Αρχές, στις οποίες μάλιστα, παρατηρείται υποστελέχωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από διάλογο με τους φορείς, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως προσανατολίζεται προς την ΤτΕ, με τις κατάλληλες όμως στελεχιακές παρεμβάσεις.

Η διατήρηση του υπάρχοντος, προβληματικού καθεστώτος έχει αποκλειστεί ενώ η ίδρυση και η οργάνωση ενός νέου φορέα ή μίας νέας ανεξάρτητης αρχής που θα έχει τον ρόλο επόπτη, φαίνεται πως αποκλείεται, καθώς κρίνεται είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα επιλογή και απαιτεί πολύ χρόνο για την σύσταση και την στελέχωσή της. Άλλωστε είναι κοινά παραδεκτό ότι το ισχύον εποπτικό πλαίσιο οδηγεί σε καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και ενδεχομένως να δημιουργεί εποπτικά κενά.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 25 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με 201 εκατ. ευρώ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 4 Ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης, από τους κλάδους του φαρμάκου, των πετρελαιοειδών, των τροφίμων και της ιδιωτικής ασφάλισης, τότε το συνολικό αποθεματικό εκτοξεύεται στο 1,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση του κατώτατου μισθού από 6% έως 8% μελετάει η Κυβέρνηση – Τα δύο σενάρια που εξετάζονται – Τι προτείνουν εργοδότες και εργαζόμενοι

Εντός καλοκαιριού η νέα λίστα των μακροχρόνια ανέργων της ΔΥΠΑ- Ποιοι διαγράφονται

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι πλέον στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών