ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόστιμο μαμούθ 700 χιλιάδων ευρώ επεβλήθη για πρώτη φορά σε ΑΕΠΕΥ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία δεν χαρίζεται, για σωρεία παραβάσεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.
Πρόκειται για τη Vie Finance, τον ισολογισμό της οποίας υπογράφει κάποιος Ευάγγελος Παπαζαχαρίας, με καταγωγή από την Κύπρο.
Η εν λόγω ΑΕΠΕΥ, διαθέτει ή συνεργάζεται με άλλες δύο πλατφόρμες αγοραπωλησίας, μεταξύ άλλων, νομισμάτων ή κρυπτονομισμάτων, τα γνωστά στην αγορά και ως forexάδικα. Σε κάθε περίπτωση όμως, προκαλεί αίσθηση το υψηλό πρόστιμο, το οποίο παραπέμπει στο… 1 δισ. που είχε επιβληθεί στην Ακρόπολις Χρηματιστηριακή της οικογένειας Πρινιωτάκη για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων.
Πέντε παραβάσεις έκανε η εν λόγω ΑΧΕΠΕΥ, οι οποίες θα μπορούσαν και να παραπέμψουν στο γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διέγνωσε εγκαίρως και προστάτευσε τους επενδυτές από το στήσιμο μίας οικονομικής πυραμίδας. Μεταξύ άλλων, όπως εξηγούν χρηματιστηριακές πηγές, η εν λόγω ΑΕΠΕΥ φέρεται να κατείχε κεφάλαια πελατών τα οποία χρησιμοποιούσε για ίδιο λογαριασμό.
Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει μόνο τράπεζα, σχολίαζαν με νόημα οι ίδιες πηγές…
Λέγεται ότι παρείχε εξειδικευμένες επενδυτικές υπηρεσίες οι οποίες δεν απευθύνονταν στους απλούς και βεβαίως ανυποψίαστους ιδιώτες επενδυτές. Όσο και να κάνει εντύπωση, ο νόμος, υποχρεώνει την ΑΕΠΕΥ να ζητεί από τον πελάτη ή τον δυνητικό πελάτη να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις γνώσεις του και την εμπειρία του στον επενδυτικό τομέα που σχετίζεται το επενδυτικό προϊόν που πουλάει η εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.
Αν οι Α.Ε.Π.Ε.Υ. κρίνει, βάσει των πληροφοριών που έχει λάβει, σύμφωνα με το νόμο, ότι το προϊόν ή η υπηρεσία δεν είναι κατάλληλα για τον πελάτη ή τον δυνητικό πελάτη, τον προειδοποιούν σχετικά. Η προειδοποίηση αυτή μπορεί να παρέχεται σε τυποποιημένη μορφή.
Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη ΑΕΠΕΥ προέβαινε σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, προφανώς παραπλανητικού χαρακτήρα που συνιστούσαν παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας.
Η VIE FINANCE ΑΕΠΕΥ λειτουργεί υπό τις επωνυμίες Fortissio και TaoTrade. Μάλιστα, εξουσιοδοτείται και εποπτεύεται ως ΑΕΠΕΥ εγγεγραμμένη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (HCMC) με άδεια αρ. 4/792/20-7-2017. Ο νόμος για τις ΑΕΠΕΥ, άλλαξε ένα χρόνο μετά…
Eξουσιοδοτείται να παρέχει διασυνοριακές υπηρεσίες σε διάφορες χώρες και έχει φυσική παρουσία στην έδρα της Ελλάδα και στην Γερμανία, που διατηρεί υποκατάστημα. Μάλιστα, είναι εγγεγραμμένη στις αρχές αυτές για την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών σε Ισπανία, Σουηδία, Τσεχία, Πολωνία, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδια, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ισλανδία.
Aίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 2021 άλλαξε τρεις παρόχους ρευστότητας και όλοι προέρχονταν από την Κύπρο, εταιρείες που εποπτεύονται από την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Πιστοποιημένα στελέχη της, μαζί με τον κ. Παπαζαχαρία που υπογράφει και τον ισολογισμό του 2020, είναι μετρημένα στα δάχτυλα, με θητεία παλαιότερα σε ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες.
Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του 2020, η εταιρεία εμφάνιζε 15,781 εκατ. ευρώ διαθέσιμα πελατών στο ταμείο, όταν τα δικά της διαμορφώνονταν σε 512.994 ευρώ. Τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονταν σε 990 χιλιάδες ευρώ. Το 2019 είχε πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών 3,6 εκατ. ευρώ ο οποίος το 2020 εκτινάχθηκε στα 17,759 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμο μαμούθ 700.000 ευρώ σε χρηματιστηριακή
Mester (Fed): «Βασική πρόκληση ο πληθωρισμός για την αμερικανική οικονομία»